Підраховано запаси бурштину у Волинській області — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано запаси бурштину у Волинській області

Казна та Політика
1024
Запасів бурштину у Волинській області, за ринковими цінами, приблизно на 4 млрд доларів.
Про це розповів голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.
За його словами, влада всіх рівнів зупиняє видобуток бурштину в області, але це стримуючий фактор, а не вирішення проблеми.
“У нас немає такої ситуації (з незаконним видобутком бурштину), як в Житомирській і Рівненській областях. Ви не побачите масштабних місячних пейзажів. Хоча північ області – це бурштинова територія. А запасів у нас, за ринковими цінами, приблизно на 4 млрд доларів. Відкриті родовища посилено охороняють правоохоронці та громадські активісти. І спроби протягом року почати незаконно видобувати бурштин влада всіх рівнів зупиняє. Сформовано робочу групу з силовиків. Але все це стримуючий фактор”, – зазначив він.
За словами Гунчика, вирішення проблеми можливе через створення ринку бурштину в Україні.
“Коли люди будуть розуміти, що його можна продати офіційно за 3 долари, то не будуть шукати перекупників. Перший крок вже зробили: повернули в держвласність “Бурштин України”. Незважаючи на спроби прийняти/не приняти закон, можна користуватися законом про надра. Треба дати можливість врегулювати ситуацію в полі отримання ліцензій “, – розповів голова Волинської ОДА.
Раніше, за його словами, було навпаки: все оформляли на місці, а нагорі – тільки формальності. Зараз аналіз роблять фахівці.
Нагадаємо, в липні 2015 року Міністерство екології та природних ресурсів призупинило видачу погоджень на видобуток бурштину.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас