QE в єврозоні триватиме як мінімум до кінця березня 2017 р, ставки залишаться низькими ще довше, - Драгі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

QE в єврозоні триватиме як мінімум до кінця березня 2017 р, ставки залишаться низькими ще довше, - Драгі

Світ
248
Програма кількісного пом’якшення Європейського Центрального банку (ЄЦБ) триватиме як мінімум до кінця березня 2017 року або до повернення інфляції в єврозоні до таргетований рівню в 2% на тлі понижувальних ризиків для світової економіки, заявив у четвер голова ЄЦБ Маріо Драгі в ході прес-конференції по підсумками засідання Центробанку.
При цьому ключові ставки ЄЦБ залишаться на поточному рівні або нижче і після завершення програми QE, зазначив глава ЄЦБ.
“Відновленню економіки єврозони, як і раніше перешкоджають слабкий попит на ринках, що розвиваються, волатильність на фінансових ринках, а також недостатньо активне проведення фінансових реформ в країнах єврозони”, – заявив Драгі.
Нагадаємо, на що завершився в четвер засіданні ЄЦБ знизив все три відсоткові ставки: ставка по кредитах була знижена з 0,05% до нульового рівня, ставка по депозитах – з мінус 0,3% до мінус 0,4%, ставка по маржинальним кредитами – з 0,3% до 0,25% річних.
Крім того, Центробанк підвищив обсяг щомісячного викупу активів в рамках програми кількісного пом’якшення (QE) з 60 млрд євро до 80 млрд євро і додав до списку активів номіновані в євро облігації компаній (за винятком банків), зареєстрованих в єврозоні і володіють інвестиційним рейтингом.
Максимальний обсяг облігацій одного випуску, який ЄЦБ може придбати в рамках QE, підвищений до 50%.
Зазначені зміни в програмі QE вступлять в силу в квітні.
Для додаткової підтримки ринку кредитування населення в Європі, стан якого М.Драги охарактеризував як слабке, ЄЦБ оголосив про відновлення видачі кредитів банкам в рамках програми цільового довгострокового кредитування (TLTRO). Кредити строком на чотири роки будуть видаватися починаючи з червня, при цьому рівень ставки по ним буде залежати від того, наскільки активно конкретний банк видає кредити населенню. Мінімальний розмір ставки буде дорівнює ставці по депозитах (мінус 0,4%), тобто фактично ЄЦБ буде доплачувати банкам за те, що вони беруть у нього гроші.
Крім стимулювання кредитування, TLTRO має на меті пом’якшити негативний вплив негативної ставки по депозитах на прибуток банків. Раніше ходили чутки, що ЄЦБ може ввести для банків багаторівневу систему, згідно з якою вони будуть платити відсотки за що зберігаються у ЄЦБ кошти, тільки якщо вони перевищують певний поріг. Керівництво Центробанку розглядало такий захід, однак вирішило від неї відмовитися, зазначив Драгі.
Відзначається, що ЄЦБ погіршив прогноз зростання ВВП єврозони в 2016 році до 1,4% з 1,7%, в 2017 році – до 1,7% з 1,9%. Прогноз зростання ВВП на 2018 рік становить 1,8%.
“Ми очікуємо збереження помірних темпів зростання економіки в валютному блоці”, – сказав Драгі.
Крім того, ЄЦБ знизив прогноз інфляції в єврозоні на 2016 рік до 0,1% з 1%, на 2017 рік – до 1,3% з 1,6%. У 2018 році очікується підйом споживчих цін на 1,6%.
У лютому споживчі ціни в єврозоні впали на 0,2% в річному вираженні. За словами Драгі, дефляція може зберегтися в найближчі місяці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас