Необхідність у зміні програм МВФ з Україною поки відсутня, - Яресько — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Необхідність у зміні програм МВФ з Україною поки відсутня, - Яресько

Казна та Політика
353
Правильна робота уряду і Нацбанку України (НБУ) в останні 15 місяців створила достатній запас міцності і стабільності, щоб через політичну кризу не треба було міняти програму розширеного фінансування EFF, відкриту Міжнародним валютним фондом для України в 2015 році на чотири роки, вважає міністр фінансів Наталія Яресько.
“Меморандум (з МВФ – ред.) може змінюватися, а для зміни програми я не бачу причин”, – сказала глава Мінфіну в кулуарах інвестиційної конференції “Драгон Капітал” у Києві в четвер.
Н.Яресько підкреслила, що ситуація відрізняється від другої половини 2014 го – початку 2015 року, коли було потрібно перейти від програми stand by до програми EFF. За її словами, тоді в Україні дійсно була страшна фінансова і економічна ситуація і війна.
“Такої ситуації у нас (зараз – ред.) немає. Фінансова ситуація в країні – ми не біля прірви, так як уряд і НБУ правильно працювали останні 15 місяців. Є резерви, є валютні рахунки в уряду”, – пояснила міністр.
“Тиждень-другий (затримки – ред.) ні на що не впливає”, – додала Н.Яресько.
Глава Мінфіну зазначила, що деяке погіршення динаміки економіки на початку цього року і прогнозу її зростання в цілому на цей рік суттєво не впливає на ситуацію. “Бюджет виконується”, – сказала, зокрема, міністр.
За її словами, в даний час триває робота над оновленим Меморандумом економічної та фінансової політики, який в рамках перегляду програми EFF передує отриманню чергового траншу.
У той же час Н.Яресько зазначила, що Україні важливо якомога швидше відновити дію програми з МВФ – “з різних причин, не з математичних”. Серед таких причин глава Мінфіну назвала подальше відновлення міжнародних резервів України, так як це створює упевненість в національній валюті, у вітчизняній банківській системі і серед інвесторів.
За її словами, діюча програма з МВФ – це також показник того, йдуть реформи чи ні.
Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12,348 млрд SDR (близько $ 17 млрд) спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, в 2016 році – ще чотирьох. Однак до теперішнього часу країна отримала лише перший транш коштів на $5 млрд і другий – на $1,7 млрд.
Офіційний представник МВФ Джеррі Райс 3 березня заявив, що Фонд очікує прояснення ситуації навколо уряду України і стійкості парламентської коаліції для завершення другого перегляду програми EFF і виділення третього траншу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас