Іранський мільярдер оскаржить смертний вирок за крадіжку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іранський мільярдер оскаржить смертний вирок за крадіжку нафти

Світ
557
Іранський мільярдер Бабак Занджані, засуджений до смерті за привласнення доходів від продажу нафти, має намір оскаржити вирок, заявив його адвокат Расул Купайезаде місцевим ЗМІ.
“Вирок не остаточний і залишає можливість для апеляції. Ми обов’язково оскаржимо його”, – сказав адвокат.
Б.Занджані, який заперечує свою провину, визнаний винним в розкраданні $ 2,7 млрд у держкорпорації National Iranian Oil Co. в ході операцій, проведених в обхід міжнародних санкцій на експорт іранської нафти. Вирок був винесений судом першої інстанції щодо Б.Занджані і двох інших обвинувачених. У числі інших вимог вони зобов’язані відшкодувати не менше чверті вкрадених коштів.
Проти іранського мільярдера були висунуті звинувачення по ряду статей, в тому числі звинувачення в корупції, що за законами Ісламської Республіки карається смертною карою.
Б.Занджані під час президентства Махмуда Ахмадінежада через свій холдинг у Дубаї допомагав іранській владі продавати нафту за кордон в обхід міжнародних санкцій, за що був внесений в “чорні списки” США і ЄС. За даними агентства Bloomberg, Б.Занджані отримав за ці та інші послуги 1,5 млрд євро від чиновників, які входили в уряд Ахмадінежада.
Міністр нафти Ірану Биджан Намдара Зангане заявив в 2014 році, що Б.Занджані використовував філію свого банку First Islamic Investment Bank в Таджикистані для виведення грошей з Ірану.
Б.Занджані був заарештований в грудні 2013 роки після приходу до влади президента Хасана Рухані. Тоді 12 іранських депутатів направили лист із закликом розслідувати фінансову діяльність бізнесмена в уряд країни.
Уряд Х.Рухані хоче показати своїм та іноземним громадянам, що має намір вести боротьбу з корупцією в умовах скасування санкцій, заявив агентству Bloomberg професор близькосхідної політики і фахівець з Ірану в Університеті Катару Махджуб Звеірі.
42-річний Б.Занджані – один з найбагатших людей Ірану, його стан оцінюється в $ 13,5 млрд. У кінці 1990-х він влаштувався шофером до глави іранського Центробанку, після чого почав власний бізнес, пов’язаний з обміном валют.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас