Іранська нафта прибула до Європи вперше після скасування санкцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іранська нафта прибула до Європи вперше після скасування санкцій

Енергетика
289
Вперше за чотири роки танкер з іранською нафтою прибув до Європи: 275-метрове судно Monte Toledo після 17 днів плавання доставило 1 млн барелів на нафтопереробний завод Cia. Espanola de Petroleos, що знаходиться на півдні Іспанії – в декількох милях від Гібралтару.
Європа перестала купувати іранську нафту з середини 2012 року, коли були введені санкції відносно Ірану через його ядерну програму. В середині січня заборона на торгівлю нафтою була знята.
У лютому в цілому близько 29 суден завантажилися нафтою в Ірані, три з них вирушили до Європи. У тому числі танкер Eurohope пливе в румунську Констанцу, Atlantas прямує до берегів Франції, Distya Akula в понеділок пришвартований в гирлі Суецького каналу і, швидше за все, пройде в один із середземноморських портів.
Минулого місяця Тегеран називав в числі покупців першої партії нафти після скасування санкцій французький енергетичний концерн Total, а також дві компанії з Росії та Іспанії.
У листопаді 2015 року іранська влада заявила, що має намір після скасування санкцій негайно подвоїти свій експорт нафти, довівши його до 1,1 млн барелів на добу (б/д).
У лютому 2016 року Іран експортував в середньому 1,4 млн б/д, тобто на 350 тис. б/д більше середнього рівня 2015 року, свідчать дані Petro-Logistics SA.
При цьому вже на початку січня, представляючи парламенту проект нового бюджету, президент Ірану Хасан Рухані заявив, що прибутки від збільшення обсягів експорту нафти, на які раніше робилася ставка, будуть набагато менше через низькі світових цін на нафту.
У зв’язку з цим, сказав президент Ірану, країні необхідно знайти інші способи для підтримки своєї економіки в умовах, коли санкції більше не обмежують її потенційне зростання.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас