Які наслідки матиме пом'якшення обмежень на валютному ринку? - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які наслідки матиме пом'якшення обмежень на валютному ринку? - думка експерта

Валюта
1806
Як відомо, Нацбанк вирішив збільшити обсяг денного ліміту на видачу іноземної валюти з поточних рахунків в 2,5 раза – з еквіваленту 20 тисяч гривень до 50 тисяч, а також денний ліміт на видачу гривні з 300 тисяч гривень до 500 тисяч.
Прийняття рішення Національним банком про проведення валютної лібералізації, часткової і дуже “м`якої”, це – безперечно, довгоочікуваний крок, коментує Антоніна Дешко, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень.
“І його наслідки можуть мати позитивний вплив на фінансові ринки. В короткостроковому періоді – цей вплив буде більш психологічним. Реальний вплив таких змін на ситуацію на валютному ринку буде дещо розтягнутим у часі”, – відмічає експерт.
Що ж стосується конкретних обмежень, які були пом’якшені Національним банком, то, наприклад, анонсоване підвищення ліміту на зняття валюти з депозитів з 20 тис. до 50 тис. грн в еквіваленті, може мати наслідком те, що окремі фізичні особи, які зберігають валюту вдома, можуть прийняти рішення щодо вкладання її на депозити.
“Але, це, повторюся, будуть рішення психологічного характеру. І пом’якшення цього обмеження може показати реальний ефект через певний час, за умови стабілізації валютного курсу (хоча останніми днями офіційний обмінний курс гривні до долара США дещо укріплювався, говорити про його стабілізацію ще зарано)”, – вважає Антоніна Дешко.
Що стосується питання зміни попиту на валюту, то це значним чином залежатиме від загальної ситуації на валютному ринку. “Тобто, у короткостроковій перспективі особливо сильного зростання попиту може і не відбуватися. З іншого боку, ризики можуть виникати за умови появи будь-яких панічних настроїв чи то спекуляцій на ринку тощо”, – коментує експерт. На її думку, це також може виступити негативним чинником лібералізації.
Також слід врахувати те, що останнім часом, за повідомленнями того ж Національного банку, спостерігається перевищення обсягів продажу валюти населенням над її купівлею: у 2015 році обсяг чистої купівлі валюти банками склав 1,5 млрд. дол США, у січні-лютому 2016 року – 261 млн. дол США.
“Але, на жаль, як показує практика, це відбувається не в результаті підвищення довіри, а скоріше, внаслідок погіршення рівня життя населення (наприклад, Держстат оприлюднив дані щодо дуже різкого зниження індексу реальної заробітної плати – 80,3% у січні 2016 року порівняно з груднем 2015 року; і це не говорячи вже досить примітивні але показові індекси борщу) – в цьому випадку збільшується ймовірність продажу накопиченої населенням валюти для забезпечення базових потреб”, – відмічає фахівець.
У той же час, щодо дуже важливого питання для експортерів – зміна обсягу обов’язкового продажу валютної виручки (нині – 75 %) – то його вирішення відкладено ще на три місяці. А цей показник має надзвичайно сильний вплив на ситуацію на валютному ринку.
“Тобто, питання щодо прийняття рішень Національним банком стосовно зняття обмежень на валютному ринку, в першу чергу, визначатиметься ситуацією на цьому ж ринку, яка, в свою чергу, повністю залежатиме від таких основних чинників – відновлення росту економіки України, притоку валюти внаслідок ситуації на зовнішніх сировинних ринках, прогнозованістю дій Уряду і Національного банку та довіри до них. Тож, будемо, сподіватися на краще”, – підсумувала Дешко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас