Вчені розробили "живий" комп'ютер з білків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розробили "живий" комп'ютер з білків

Технології&Авто
703
Професор Ден Нікалоу і його співавтори описали “біокомп’ютер”, здатний до дуже швидкої обробки даних.
Автори також створили робочу модель комп’ютера, що стала більш компактною і більш економічною версією звичайного комп’ютера.
Результати роботи дослідників були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Модель комп’ютера являє собою біочип близько 1,5 сантиметрів в діаметрі. На поверхні чіпа викарбувано мережу канавок, уздовж яких рухаються запозичені у клітин білки. Як і в клітці, переміщення виробляють білкові “мотори”, закріплені на внутрішній поверхні канавок миозином (актином) і кінезин (тубуліном). Енергію для їх руху поставляє розчинений в середовищі аденозинтрифосфат (АТФ). Автори відзначають, що така система працює при звичайній температурі і не вимагає великих енерговитрат.
Саме обчислення “закодовано” в мережі канавок. Агенти-білки надходять на вхід і можуть залишати мережу на одному з виходів, кожному з яких відповідає число-рішення. При цьому деякі розвилки в мережі мають V-подібну форму, де з 50-відсотковою ймовірністю білок може повернути ліворуч або праворуч.
Один варіант додасть число до суми, інший – відніме її, так що білок в підсумку виявиться на виході, номер якого відповідає підсумковій цифрі.
Раніше повідомлялося про те, що вчені створили “живий комп’ютер” з рослин. Головним аспектом у створенні “зелених комп’ютерів” стало відкриття полімеру PEDOT-S, яким вчені навчилися просочувати судини в деревині так, що вони одночасно продовжували транспортувати нутрієнти і воду по рослині, а також починали проводити струм.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас