Норвегія вперше за 20 років зняла гроші з рахунків нафтової "заначки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія вперше за 20 років зняла гроші з рахунків нафтової "заначки"

Світ
1368
Уряд Норвегії вперше зняв гроші з рахунків нафтового фонду країни, створеного 20 років тому, повідомляє агентство Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
За даними газети Dagens Naeringsliv, уряд в січні вперше використав частину коштів з фонду, який формується за рахунок надприбутків від продажу нафти і обсяг якого становить близько 826 мільярдів доларів.
Знята сума склала понад 780 мільйонів доларів і пішла на забезпечення соціальних видатків бюджету. Норвезький мінфін підтвердив агентству використання коштів фонду.
Норвегія є одним з найбільших виробників нафти, що не входять в організацію країн-експортерів сировини ОПЕК.
З початку літа 2014 року до кінця минулого року ціни на нафту обвалилися більш ніж втричі – з 115 до 36 доларів за барель марки Brent, а в 2016 році вже опускалися нижче 30 доларів.
Фундаментально спад пояснюється високим рівнем видобутку у світі при попиті, що сповільнюється, в тому числі з-за ситуації в Китаї. Однак таке глибоке падіння (нижче 40-50 доларів) експерти все частіше стали пов’язувати з фінансовими факторами, включаючи зміцнення долара. У прогнозах ж вони в цілому єдині – низькі нафтові ціни надовго.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас