Турецькі компанії готуються до суду з "Газпромом" через скорочення поставок газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турецькі компанії готуються до суду з "Газпромом" через скорочення поставок газу

Енергетика
705
Турецькі імпортери газу стали готуватися до можливого поводження в арбітражний суд внаслідок різкого скорочення поставок з Росії. У «Газпром експорті» раніше натякнули РБК, що це було свідоме рішення.
«Газпрому» доведеться відповідати в міжнародному арбітражі за скорочення поставок до Туреччини, якщо імпортерам не вдасться прийти до взаємоприйнятної угоди з російською компанією, заявили обізнані джерела турецькій газеті Hürriyet Daily News.
«Ми хочемо вирішити це питання відповідно до контракту, укладеного з «Газпромом», і, по можливості, в максимально позитивному ключі. Якщо ж це не виявиться можливим, то місце, в яке доведеться звернутися в зв’язку з цим, представляється очевидним, це – міжнародний арбітраж», – сказав один з галузевих джерел.
Співрозмовник видання додав, що позови будуть подаватися окремими компаніями і про колективний позов не йдеться. Він уточнив, що відповідачем стане «Газпром експорт» – дочірня структура «Газпрому».
«Згідно з контрактом, будь-яка спірна ситуація може бути передана до арбітражного суду, якщо її не вдається вирішити протягом шести місяців. Суть в тому, що якщо Росія вчинить з Туреччиною так само, як з українським і литовським ринками, то вона може втратити турецький ринок », – нагадало джерело.
Турецька компанія Enerco 1 березня заявила, що «Газпром» в односторонньому порядку вирішив підняти ціни на газ, що поставляється турецьким імпортерам, і без офіційного пояснення скоротив обсяги поставок, пише Hürriyet Daily News. Як говориться в заяві компанії, на яке посилається газета, поставки почали скорочуватися з 24 лютого.
Enerco стверджує, що російська сторона порушила закон. «Всі імпортери, включаючи нас, погодили з «Газпром експортом» перегляд ціни на газ в квітні 2015 року. Таким чином, контрактна ціна була знижена. Це був постійний, а не тимчасовий перегляд. Тому жодна зі сторін не має права змінювати або скасовувати ці умови без схвалення іншого боку. «Газпром експорт» в кінці минулого року попросив про перегляд цін. Наш контракт дозволяє це, але такі пропозиції повинні стати предметом переговорів, повинні бути обопільно узгоджені або як крайній захід передані до арбітражу. Наші переговори почалися в позитивному ключі », – йдеться в заяві турецької компанії. Enerco також підкреслила, що у неї немає неоплачених боргів перед «Газпром експортом».
Відповідно до контракту 2013 року турецькі компанії імпортують щорічно 10 млрд куб. м російського газу, нагадує Hürriyet Daily News. За словами джерел видання, коли «Газпром» скоротив поставки в лютому, обидві сторони вели переговори про знижку в 10,25%, але Росія недавно в односторонньому порядку припинила надавати цю знижку, пославшись на «розбіжності з питання ціни на газ».
25 лютого стало відомо про скорочення поставок російського газу до Туреччини по західному маршруту через Україну, Молдову, Румунію і Болгарію. За даними компанії «Булгартрансгаз», 24 лютого за цим напрямком було прокачано на 40% менше, ніж в цей день рік тому.
В кінці січня про скасування «Газпромом» знижки для ряду турецьких компаній повідомило агентство Anadolu з посиланням на свої джерела. Джерела РБК в «Газпром експорті» розповіли, що знижка дійсно скасована, так як втратила актуальність внаслідок зниження цін на нафту, але переговори з цього питання тривають.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас