Шахраї атакують: випадки крадіжок з платіжних карт тривають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї атакують: випадки крадіжок з платіжних карт тривають

Кримінал
1635
Рівень шахрайства в країні то зростає, то знову падає. Кожен день шахраї вигадують нові способи розкрадання коштів або вдосконалюють старі методи. Ні люди, ні банки, часом, не встигають за так званими нововведеннями крадіїв.
Суха статистика
За 2015 рік відбулося фактичне подвоєння випадків шахрайства з банківськими картами. “Кількість шахрайських операцій, за якими помічалися збитки, збільшилася на 24%”, – розповідає начальник відділу департаменту платіжних систем НБУ Володимир Харченко. В цілому карткові шахраї завдали банками втрати в розмірі 180 млн гривень, і це не дивлячись на те, що з ринку пішло більше 60 фінансових установ!
Збитки за шахрайськими операціями, як заявили в НБУ, проходять по 47 банкам, але точні дані про те, які саме банки показали негативну динаміку, регулятор не зміг надати. У 2015 році загальний обсяг транзакцій склав 1,232 трн гривень, від цієї суми банки зазнали збитків у розмірі 0,0147% і 0,007% у 2014 році.
Подала надію компанія Visa: в минулому році вони помітили, що красти гроші у населення стали менше. Компанія грунтується на показнику, так званого, базисного пункту. 1 базисний пункт – 1 цент шахрайства на 100 доларів транзакцій.
“У нас менше 1 цента, у нас 0,7. В інших країнах, де обсяг подібний, – Казахстан, Білорусь, Азербайджан, Сербія, – рівень шахрайства є досить високим і вище, ніж у нас. У Казахстану – 1,4 базисних пункту, Азербайджану – 5,35, Сербії – 1,9, Таджикистану – 13,79 “, – розповіла Лариса Макарова, глава департаменту ризиків країни Країн СНД і Південно-Східної Європи.
Запам’ятайте, банк, який випустив картку, не стане вам дзвонити і уточнювати інформацію, яка зберігається на вашій карті: пін-код, CVV коди і так далі. Але якщо все ж вам подзвонили і представилися співробітником банку, до того ж попросили назвати реквізити карти, не варто видавати особисту інформацію. Передзвоніть самостійно в банк і вирішите це питання. У 94% випадків люди стикаються з тим, що їм телефонують шахраї і представляються банківськими співробітниками. Але жахливі не оці цифри. Моторошно те, що в більш ніж 60% випадків клієнти довіряють свої дані липовим співробітникам банку.
На жаль, такими клієнтами є люди похилого віку. Обдурити їх досить просто. Часом на такі хитрощі натрапляють і студенти, які можуть розгубитися від почутої інформації та видати все. Представники фінансових установ запевняють, що категорія бізнес-людей теж піддається такому обману, але досить рідше.
Нульова відповідальність від Visa
Платіжна система Visa рішуче взялася за намір зняти відповідальність з власників карток за те, що шахраї скористалися ними і вкрали всі кошти з пластика, без сприяння людини. Принцип нульової відповідальності вже повним ходом працює в США, і зараз Visa налаштована оптимістично – поширити це на весь світ.
Банки зобов’язані віддавати вкрадені кошти з пластикових носіїв, але не завжди банки повертають суми в повній мірі. Для того, щоб повернути вкрадені фінанси, банк повинен переконатися в тому, що кошти були вкрадені, безпосередньо, шахраями, але не власниками самих карт.
Садять, але не всіх
“Після постів про шахраїв, які крадуть гроші у клієнтів, часто запитують скільки ми їх спіймали і посадили? Садимо, звичайно, не ми. Ми лише активно співпереживаємо “, – написав на своїй сторінці в Facebook Олег Горохівський, перший заступник Голови Правління в ПриватБанк, – Наша служба безпеки розкрила деякі цифри по виконану роботу: за 2015 рік – 65 затримано, 14 засуджено і відбувають покарання. З початку 2016 року – 17 затримано, 5 сіли “.
“Серед роздрібних банків добре налагоджений обмін інформацією про шахраїв, є випадки, коли ми ловимо групу спільно. Наприклад, у нашому банку за 2014-2015 роки було затримано 26 осіб при отриманні кредиту, з них 18 засуджено “, – повідомив директор департаменту ризик-менеджменту Банку Михайлівський Євген Матрос.
Найчастіше справи не доходять до кримінального провадження, обмежуючись штрафами або іншими покараннями передбаченими адміністративним кодексом.
“Були випадки, коли шахрая затримують в банку з підробленими паспортами, а через чотири дні він повертається в відділення з погрозами. Потрібно збільшувати відповідальність за такі дії злочинців”, – розповів Серей Мамедов директор Центру економічних досліджень і прогнозування” Фінансовий пульс “.
У зв’язку з цим, він пропонує посилити, в якійсь мірі навіть посилити, відповідальність за крадіжку фінансів.
Випадки різні бувають
На сьогоднішній день, найпоширенішим випадком крадіжки серед зловмисників стає інтернет-злодійство. Понад 52% грошей шахраї отримують саме так. Керівник форуму безпеки Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Данильченко заявила, що про банкоматні крадіжки забувати не варто, з урахуванням того, що ступінь крадіжок тут збільшився в 10 разів. Шахраї не зупиняються на старих методах, вони йдуть за новими стежками, вигадуючи досить спритні винаходи.
“Зловмисники висвердлюють отвори під картридером і підключаються до комунікаційних каналів. Зовнішніх ознак злому банкомату не зафіксовано “, – сказала вона.
Глава департаменту ризиків країни Країн СНД і Південно-Східної Європи Лариса Макарова вважає, що наявність і використання чіпових карт дуже сприяє зниженню рівня шахрайства. Більш того, благо, що банки придумали таку функцію, як одноразовий пароль, який завжди приходить на мобільний пристрій господаря карти.
Давайте переглянемо найпоширеніші способи крадіжок з банкоматів:
  • Фішинг, або “Закидання вудки *. Найчастіше його застосовують у вигляді розсилки через Інтернет листів від імені банку або платіжної системи з проханням підтвердити зазначену конфіденційну інформацію на сайті організації.
  • Траппінг. Суть його полягає в тому, що зловмисники наклеюють додатковий пристрій на отвір, через який виходить готівка і в момент, коли людина проводить операцію з отримання коштів, вона їх фактично не отримує, хоча списання по картковому рахунку відбувається. Якщо в цей момент відійти від банкомату, то до нього підходить зловмисник, який знімає цю фальшиву панель, дістає гроші і благополучно йде.
  • Шиммінг. Це тонка гнучка плата, яка вставляється через щілину картрідера і зчитує дані введених карт. Мінус в тому, що такий пристрій помітити неможливо, так як він товщиною з людську волосину.
Шахраї вигадують не тільки махінації з банкоматами та з соціальною інженерією. Фонд Гарантування Вкладів Фізичних осіб також зафіксував випадки, коли зловмисники намагалися заволодіти коштами вкладників, зокрема сумами, які виплачує фонд.
“Частим способом є, коли шахраї дізнаються паспортні дані людей і через банк-агент намагаються зняти кошти. Ці випадки не є масовими, але вони трапляються. У цій ситуації потрібно розуміти, що фонд активно співпрацює з банками-агентами і ніколи не передає готівку людині, так як ця операція здійснюється виключно через банки-агенти “, – зазначив він.
Більш того, є випадки появи консультантів, які готові допомогти людям повернути кошти з ліквідованого банку. Як зазначив Іван Вишневський, частіше таке можна відстежити, коли фонд ще навіть не оголосив про виплату коштів вкладникам збанкрутілих банків.
“В 9, 9:30 ранку, раніше всіх, зловмисники вже стоять в черзі за отриманням грошей”, – говорить начальник відділу захисту прав вкладників ФГВФО Іван Вишневський.
Банки говорять
Особиста безпека понад усе! “Ми вважаємо, що населенню необхідно приділяти більше уваги фінансовій грамотності”, – стверджує Володимир Харченко. Завжди потрібно розуміти, що якщо в країні буде збільшуватися обсяг використання платіжних карт і інструментів, нарівні з цим шахраї будуть придумувати нові спритні методи як залізти в чужу кишеню.
Щоб убезпечити своїх клієнтів, банки намагаються видозмінити свої банкомати – перефарбовують корпус пристрою в інший колір. Встановлюють антискімінгові накладки на картоприймач. Для цього виготовляються виступаючі назовні деталі, що перешкоджають установці скімінгових пристроїв (зчитувальних пристроїв – ред.). Більш того, банки встановлюють спеціальне обладнання в корпусі банкомату, здатне ігнорувати сторонні пристрої.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас