Депутати пропонують штрафувати пішоходів за розмову по мобільному на проїжджій частині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують штрафувати пішоходів за розмову по мобільному на проїжджій частині

Особисті фінанси
1504
Депутати Верховної Ради України пропонують встановити відповідальність за розмову по мобільному телефону під час переходу проїжджої частини дороги.
Зокрема, у Верховній Раді зареєстрований законопроект №4100 від 18.02.2016 року, яким пропонується заборонити пішоходам і пасажирам автотранспорту користуватися мобільними телефонами і встановити покарання за подібне порушення. Автори цього документа хочуть внести зміни в закон України «Про дорожній рух», задекларувавши там, що забороняється користуватися засобами зв’язку, в тому числі засобами hands free (провідні та Bluetooth-гарнітури, навушники і т.д.) пішоходам – при переході проїжджої частини або залізничної колії, а пасажирам – під час посадки і висадки з транспортного засобу.
Щоб пішим учасникам руху не кортіло порушувати цю вимогу, народні депутати збираються внести зміни і до Кодексу «Про адміністративні порушення», передбачивши там відповідальність за використання засобів зв’язку під час переходу проїзної частини або залізничної колії – штраф у розмірі 51 грн. Якщо ж при цьому була створена аварійна ситуація – порушнику буде загрожувати штраф в 170 грн або громадські роботи на 20-40 годин. При цьому відзначимо, що відповідальність за розмови по «мобілці» під час висадки і посадки з транспорту встановити забули.
Як пояснюють автори цього законопроекту, його мета – підвищити безпеку дорожнього руху для пішоходів і пасажирів автотранспорту. Справа в тому, що чинним Адмінкодексом передбачена відповідальність за користування засобами зв’язку під час руху тільки для водіїв, в той час як пішоходи юридичної відповідальності не несуть. На практиці майже кожен п’ятий пішохід, який перетинає проїжджу частину дороги або залізничні колії, під час руху користується мобільним телефоном, при цьому його увага зосереджена на розмові, а не на власній безпеці.
За матеріалами:
autocentre.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас