Станіслав Дубко: Що дасть Україні збільшення квоти в МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Станіслав Дубко: Що дасть Україні збільшення квоти в МВФ

Казна та Політика
1220
Україна збільшує квоту в Міжнародному валютному фонді (МВФ) на 640 млн. SDR до 2012 млн. SDR (приблизно 2800 млн. USD), тобто збільшення становить 46,6%. У відповідному розпорядженні Кабміну зазначається, що це дозволить зменшити виплати за користування грошовими коштами МВФ. Кабмін також нагадує, що розмір квоти визначає право голосу держави-члена в рішеннях Фонду і впливає на ліміт фінансування, який вона може отримати від МВФ.
На мій погляд, збільшення квоти, дійсно, дасть Україні можливість скоротити витрати по обслуговуванню заборгованості перед МВФ. При повній вибірці кредиту МВФ за програмою розширеного фінансування (EFF) ми отримаємо економію на процентних платежах понад 200 млн. USD в рік.
Справа в тому, що на суми кредитування, що перевищують 300% квоти країни, нараховується підвищена відсоткова ставка (плюс 2% річних до основної ставки протягом перших 3 років перевищення квоти і 3% річних після закінчення 3 років). Розмір фактично отриманого на сьогодні Україною фінансування становить приблизно 560% поточної квоти, відповідно, збільшення нашої квоти на 46,6% автоматично зменшує частку позики, по якій ми платимо підвищену ставку. З огляду на, що нам ще належить отримати додатково великі суми кредитування за програмою з МВФ (близько 10 млрд.USD), то економія буде значною. При повній вибірці позики за програмою розширеного фінансування (EFF) економія на процентних платежах перевищить 200 млн. USD в рік.
А ось на розмір наданого Україні фінансування підвищення квоти прямо не вплине. Програма розширеного фінансування (EFF) вже передбачає кредитування по абсолютно особливим умовам зі значним перевищенням квоти, і рішення про це приймається індивідуально. Тому збільшення квоти не приведе до автоматичного перегляду обсягів фінансування, що надається. Крім того, працюючи з МВФ, ми вже звично для нас не виконуємо вчасно необхідні умови програми, що приводить до серйозних затримок виділення траншів. Тому перед Україною зараз стоїть питання не збільшення обсягу фінансування, а виконання умов існуючої програми для отримання вже узгоджених траншей. До речі, ми щорічно платимо МВФ і певну суму за «доступність кредитних коштів» – від 0,15 до 0,6% річних на суми, які підлягають видачі в поточному році.
Розмір квоти країни в МВФ також визначає право голосу в рішеннях Фонду. Оскільки збільшення квоти України відбувається в рамках чергового планового перегляду квот всіх країн-членів Фонду, то частка нашої країни як була незначною (менше 0,5% голосів), такою і залишиться. Домінуючою є роль США і країн Євросоюзу (сумарно володіють майже половиною голосів у Фонді). Росія хоча і входить в першу десятку країн, але має трохи більше 2,5% голосів, що не дозволяє значно впливати на позицію МВФ.
Станіслав Дубко, директор “Українського кредитно-рейтингового агентства”
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас