Корисні паразити: чому Uber використовує посередників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корисні паразити: чому Uber використовує посередників

Технології&Авто
1837
На ранок 25 лютого київські таксисти запланували мирну акцію протесту проти запуску Uber в Україні. Захід отримав назву «Uberна змова Кличка». Таксисти хочуть отримати від столичного градоначальника пояснення того факту, що вихід американського сервісу на український ринок всіляко підтримується, хоча працювати він буде не зовсім легально. Основний посил − за кермом автомобіля Uber може сидіти будь-яка людина, навіть без спеціальної ліцензії на перевезення пасажирів. І це − недалеко від істини.
У своїй призначеній для користувача угоді, яку приймає кожен клієнт при замовленні автомобіля, компанія знімає з себе всю відповідальність і прямо вказує: «У компанії Uber немає ніяких зобов’язань і відповідальності перед вами щодо перевезень, надання вам товарів або логістичних послуг сторонніми постачальниками». Більше того, користувач Uber повинен сам відшкодувати збитки Uber, якщо порушить цілий ряд спеціальних правил.
Щоб зняти з себе відповідальність, Uber активно використовує посередницькі структури, які нібито офіційно представляють компанію в кожній окремо взятій державі. Не так давно такий сервіс запустився і в Україні під назвою Uberlin.com.ua. На сайті компанії йдеться, що це «офіційний і авторизований партнер Uber у країні», хоча керівник українського офісу Uber Аркадій Вершебенюк цю інформацію спростував.
Насправді Uberlin.com.ua − компанія-прокладка, яка успішно працює в Росії під тією ж назвою, тільки з місцевою реєстрацією − Uberlin.ru. На її сайті також зазначено, що сервіс є «офіційним і авторизованим партнером Uber в Москві». Аналогічний опис можна знайти ще на десятку порталів − Ubervoditel, Uber-driver, 2Uber і т.д.
У РФ, де сервіс запустився близько двох років тому, саме посередники − один із небагатьох способів працювати з Uber. Місцеві водії скаржаться, що відправляючи заявку через офіційний сайт, дочекатися відповіді практично неможливо. Водночас компанії-прокладки оперативно реагують на звернення і вже протягом доби готові підключити нового водія до виходу на лінію.
Особливого відбору немає. У потенційних водіїв просять стандартний для будь-якого водія набір документів: права, техпаспорт, страховку й кілька фотографій автомобіля, який обов’язково повинен відповідати всім правилам (певні моделі й вік). Проходження перевірок на знання міста та будь-яких інших тестів немає. Не потрібні й спеціальні ліцензії (в Україні це «Ліцензія надання послуг із внутрішніх перевезень пасажирів на таксі». − Forbes). Необхідно лише внести передоплату за користування сервісом, яка у всіх посередників різна.
Варто зазначити, що використовуючи послуги посередників, водій повинен бути готовий заплатити двічі. Перша комісія утримується безпосередньо сервісом Uber (до 20%, залежно від країни), а друга − вже самим посередником. Той же Uberlin інформує про кілька варіантів, серед яких є щотижневий варіант у 6% або щоденний у 10%. І, звісно ж, податок у 5%.
Тому що не таксі
Небезпека такої схеми полягає в тому, що в разі ДТП або інших надзвичайних подій пасажир буде змушений вести розгляд із конкретним водієм, а не з компанією. Uber, у її нинішньому форматі, не несе відповідальності ні за першого, ні за другого. Як і компанія-посередник, лише надає доступ до цієї самої технологічної платформи.
Відсутність оплати за ліцензію та інших витрат дозволяє максимально знижувати ціни і ставати привабливішими за конкурентів − офіційні таксопарки. Що, відповідно, завдає відчутного удару по бізнесу останніх, оскільки компанії змушені витрачати кошти на низку дозвільних документів.
Саме цей аспект і служить причиною масових протестів проти сервісу по всьому світу. І він же підштовхнув представників кількох таксопарків в Україні до пікетування КМДА.
Працювати чесно
Сьогодні влада багатьох країн світу вимагає від Uber змінити умови роботи з водіями і домагатися від них надання ліцензії на право здійснення перевезень. Як показує досвід Москви, компанія йде на таке неохоче і всіляко затягує підписання зобов’язань з місцевою владою для легалізації своєї роботи.
Можливо, в Україні подібних сутичок з місцевою владою вдасться уникнути. Ще минулого року заступник міністра інфраструктури України Володимир Омелян зазначив, що представники Uber провели ознайомчу зустріч, у рамках якої йшлося про дотримання українських законів. Тоді ж директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку й автомобільних перевезень Роман Хміль підкреслив, що компанія буде платити всі податки згідно з українським законодавством.
Ілля Кабачинський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас