"Газпром" анонсував новий газопровід по дну Чорного моря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" анонсував новий газопровід по дну Чорного моря

Енергетика
1145
“Газпром”, італійська Edison SpA і грецька DEPA SA підписали меморандум про постачання газу з Росії по дну Чорного моря через треті країни в Грецію і з Греції до Італії.
Про це йдеться в прес-релізі “Газпрому”.
Як зазначається, меморандум підписали голова правління “Газпрому” Олексій Міллер, головний виконавчий директор італійської Edison SpA Марк Бенайун і головний виконавчий директор грецької DEPA SA Теодорос Кітсакос.
Угода була підписана з метою “організації південного маршруту поставок російського природного газу в Європу”, уточнюється в повідомленні компанії.
У повідомленні “Газпрому” наголошується, що сторони зацікавлені в маршруті поставок газу з Росії по дну Чорного моря через треті країни в Грецію і з Греції до Італії, і “максимально використовуватися” для цих цілей будуть результати робіт, проведених Edison і DEPA в рамках проекту ITGI Poseidon.
“Потенційний проект нового маршруту постачань, реалізація якого буде здійснена при повному дотриманні законодавства ЄС, підвищить надійність газопостачання Італії, а також зміцнить її роль в якості великого газового хаба Південної Європи, що відповідає цілям Національної енергетичної стратегії”, – наводиться в прес-релізі заяву Бенайуна.
“Відродження проекту ITGI Poseidon підсилює енергетичну безпеку Європи завдяки появі додаткового каналу поставок і підвищує роль Греції як великого коридору для поставок газу з різних джерел і маршрутів”, – сказав Кітсакос.
ITGI (Interconnector Turkey – Greece – Italy) – газопровід, запланований у межах проекту Південний газовий коридор з Туреччини через Грецію до Італії.
Poseidon – проект будівництва морської частини газопроводу ITGI, який імовірно пройде по дну Іонічного моря і з’єднає газотранспортні системи Греції і Італії, уточнюється в прес-релізі “Газпрому”.
Учасниками IGI Poseidon S.A. на паритетних засадах є Edison і DEPA.
Раніше постачати газ на південь Європи Росія планувала через газопровід “Південний потік”, який повинен був пройти через територію Болгарії.
Однак в грудні 2014 рік Москва відмовилася від його будівництва. Це сталося після того, як уряд Болгарії ухвалив рішення припинити роботу над проектом в червні 2014 року.
Пізніше “Газпром” оголосив, що газопровід аналогічної потужності побудують по дну Чорного моря до кінця 2016 року, але він буде вести не в Болгарію, а в Туреччину – до хаба на турецько-грецькому кордоні, він отримав назву “Турецький потік”.
Однак після того як 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, на початку грудня Росія призупинила переговори з цього проекту.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас