Тенденція зниження депозитних ставок в першому півріччі може продовжитися - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тенденція зниження депозитних ставок в першому півріччі може продовжитися - банкіри

Кредит&Депозит
1195
Тенденція зниження депозитних ставок в першому півріччі може продовжитися, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“На мій погляд, тенденція зниження ставок за депозитами відбуватиметься, однак таке зниження навряд чи буде значним. Крім того, на мій погляд, збережеться розрив в процентних ставках між банками. Це обумовлено тим, що на поточний момент накопичена значна ліквідність, проте вартість грошей занадто висока, щоб кредитувати реальну економіку. Крім того, я припускаю, що Нацбанк все-таки трохи знизить облікову ставку”, – сказала глава правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко.
За її оцінкою, в першому півріччі депозитні ставки можуть знизитися не більше ніж на 1,5-2%. При цьому в більшій мірі будуть схильні до зниження ставки по депозитах в іноземній валюті.
Аналогічної точки зору дотримується і заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Андрій Мойсеєнко.
“Щомісячна динаміка протягом найближчих п’яти-шести місяців може демонструвати діапазон 0,5% -1%”, – сказав він.
Як зазначив банкір, в цілому, з початку 2016 року ставки по вкладах населення в усіх валютах знижувалися – за два місяці вони зменшилися в середньому на 1,5-2%.
“Банки поступово відходять від необхідності залучати ресурс за високою ціною: незважаючи на деяке просідання українського ринку вкладів в січні через сезонні чинники, в цілому в останні кілька місяців динаміка депозитного ринку демонструвала досить позитивні тенденції”, – додав він.
За словами А.Мойсеєнка, також намітилася позитивна тенденція збільшення терміновості залучених банками депозитів.
“Подовжуються терміни, на які вкладники готові довіряти свої кошти. Виходячи з динаміки по нашому банку, найпопулярнішими є депозити терміном від шести місяців і більше – таких в нашому портфелі близько 70%. Крім того, абсолютна більшість наших клієнтів довіряють банку кошти на депозити без можливості дострокового зняття, але з максимальною прибутковістю. Сьогодні депозитний портфель банку “Кредит Дніпро” практично на 95% складається зі строкових вкладів”, – сказав він.
Керівник з питань заощаджень і транзакційних послуг Райффайзен Банку Аваль Сергій Анніков також вважає, що в поточному році збережеться тенденція зниження депозитних ставок.
“Тенденція до зниження ставок збережеться і в 2016 році. Основна причина – поточна ситуація з ліквідністю і потреби банків у ресурсах для кредитування”, – сказав він.
За оцінкою експерта, найбільш суттєво можуть знизитися ставки за депозитами строком до одного року.
Провідний експерт сектора розвитку роздрібного бізнесу ОТП Банку Юрій Пономаренко, в свою чергу, зазначив, що динаміка депозитних ставок також буде залежати від таких факторів, як ситуація на сході України, політична і економічна ситуація в країні, курс гривні, співпраця з міжнародними кредиторами.
“При стабільності зовнішніх чинників ми очікуємо подальшого зниження процентних ставок для вкладів у всіх валютах, і в першу чергу в національній валюті, на кілька процентних пунктів”, – сказав він.
Директор департаменту роздрібного бізнесу банку “Хрещатик” Марина Нестеровська прогнозує більш суттєве зниження ставок по депозитах.
“На 3-5 п.п. можуть знизитися депозитні ставки в гривні, євро та доларах до кінця першого півріччя. Будуть дешевшати депозити на всі терміни”, – вважає вона.
Глава правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик вважає, що в першому півріччі депозитні ставки можуть знизитися не більше ніж на 1,5-2% в гривні і 0,5-1% у валюті.
“Зниженню процентних ставок по депозитах може сприяти зменшення кількості банків на ринку, коли в результаті залишаються тільки великі гравці, які не схильні давати високих відсотків по депозитах. Клієнти все активніше йдуть до приватних інвесторів, а відсутність серйозної регуляторної бази тільки стимулює конкуренцію за вкладника з боку фінансового небанківського сектора”, – додав він.
Згідно з українським індексом ставок за депозитами фізичних осіб, ставки за річними депозитами у гривні з початку поточного року знизилися з 20,93% до 20,57% на 23 лютого, в доларах – з 8,11% до 7,4%, євро – з 7,15% до 6,45%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас