Системна трійка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Системна трійка

Казна та Політика
515
Держава вирішила гарантувати підтримку капіталом лише одному приватному банку – ПриватБанку. Він залишився системною установою нарівні з Ощадбанком та Укрексімбанком і може розраховувати на участь держави в його капіталі у разі виникнення складнощів. Проте до цих банків висуваються підвищені вимоги.
Велика трійка
Нацбанк скоротив список банків, які він готовий підтримувати капіталом капіталом. Він відніс до категорії системоутворюючих ПриватБанк і два держбанки – Ощадбанк та Укрексімбанк. У разі появи у них проблем, що загрожуватимуть їхньому існуванню, вони зможуть розраховувати на допомогу влади. «Через те що сьогодні банки практично не кредитують, були великі відтоки пасивів, і баланси скоротилися. Тому сьогодні до категорії системних потрапляють тільки три банки, – повідомила в.о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова. – Взагалі системні банки – це зараз єдині банки, які можуть претендувати на участь держави в їхньому капіталі».
З урахуванням того, що Ощадбанк і Укрексімбанк вже й так на 100% належать державі (втім, найближчими роками планується продаж по 20% акцій цих банків), питання держпідтримки є актуальнішим для найбільшого в країні ПриватБанку. ПриватБанк не відповів на запит. Але раніше він уже коментував можливість своєї націоналізації.
До системних банків висуватимуться додаткові вимоги, але не скоро. З 1 січня 2019 року вони повинні будуть дотримуватися нормативу миттєвої ліквідності (Н4) – не менше 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – не більше 20%. З 1 січня 2020 року системно важливий банк також має формувати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику.
Втрата статусів
Раніше список системних банків був ширшим. Цей статус втратили Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, Промінвестбанк та Сбербанк Росії. Також серед них був Дельта Банк, який став першою системною установою, яку держава не забажала рятувати за кошти платників податків. «Це рішення Нацбанку жодним чином не впливає на діяльність Райффайзен Банку Аваль. Банк має достатній рівень капіталізації, нормативи ліквідності перевищують встановлені регулятором граничні значення, що дозволяє виконувати усі зобов’язання банку перед клієнтами і партнерами», – повідомили в прес-службі Райффайзен Банку Аваль.
У Сбербанку працюють в штатному режимі. «Банк має міцне фінансове становище, своєчасно і в повному обсязі виконує свої зобов’язання перед клієнтами. Регулятор відзначає сумлінну працю фінустанови», – прокоментували втрату статусу «системно важливого» в прес-службі Сбербанку.
Деякі банки навіть радіють новому статусу. «Бути системно важливим банком – не означає отримувати преференції від регулятора, а навпаки. До таких установ застосовують спеціальні значення економічних нормативів, зокрема, за нормативом Н4, – говорить голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко. – На мою думку, новий підхід до вибору системно важливих фінансових установ є виправданим. Адже згідно з ним, до списку українських флагманів потрапляють банки з великою концентрацією коштів фізичних та юридичних осіб».
Нацбанк також радить цим банкам просто відновлювати свою активну роботу. «Усі інші банки, якщо вони мають стратегію та підтримку акціонерів, відновлять свої обсяги кредитування і продовжуватимуть працювати», – каже Катерина Рожкова.
iframe src=”//e.infogr.am/tri_banka-1074856?src=embed” title=“Три банка” width=“550” height=“1103” scrolling=“no” frameborder=“0” style=“border:none;”>
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас