НБУ розглядає можливість спрощення процедури самоліквідації банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розглядає можливість спрощення процедури самоліквідації банків

Кредит&Депозит
452
Національний банк розглядає можливість спрощення процедури самоліквідації банків.
Про це журналістам повідомила виконувач обов’язків заступника голови НБУ Катерина Рожкова.
“У нас є ще одна ініціатива, де ми чітко розуміємо, що має бути спрощена процедура самоліквідації банків… Адже для економіки, для НБУ, для фіскалів важливо, щоб власник банку розрахувався за своїми зобов’язаннями, щоб він повернув всі гроші вкладникам, кредиторам і підприємствам, а потім міг здати ліцензію (банківську). Сьогодні такої процедури немає, але вона неймовірно складна”, – сказала вона.
Рожкова пояснила, що це буде регуляторна можливість виходу акціонера з банківського бізнесу.
“Ми ж розуміємо, що якщо у тебе завод або фабрика і ти передумав щось робити, то ти розрахувався з постачальниками, закрив на ключ її і пішов. А ось якщо у тебе банк із зобов’язаннями, то це зовсім інше”, – зазначила заступник голови НБУ.
Вона повідомила, що НБУ спілкується з такими власниками банків, які були б готові піти шляхом самоліквідації для порятунку своєї ділової репутації та репутації топ-менеджерів фінустанови, проте в країні на регуляторному рівні вона відсутня.
Також НБУ планує спростити процедуру злиття банків для прискорення процесу до 3 місяців.
“Наша мета навесні, якщо парламент нас підтримає, прийняти відповідні поправки в закон, щоб регуляторна реорганізація, яка відбувається для виконання нормативів щодо капіталу, відбувалася не більше ніж за 3 місяці”, – каже виконувач обов’язків директора департаменту реєстраційних питань і ліцензування Олександр Бевз.
Бевз уточнив, що мова йде про процедуру, яка починається з моменту прийняття радами банків рішення про злиття до моменту затвердження придаткового балансу, який буде означати завершення офіційної процедури.
За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, в даний час процедура злиття займає від 9 місяців від 1,5 року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас