ФГВФО заявляє про виведення активів з Укргазпромбанку його акціонерами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО заявляє про виведення активів з Укргазпромбанку його акціонерами

Кредит&Депозит
715
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) заявляє про виведення активів з ПАТ “Укргазпромбанк” (Київ) його акціонерами шляхом переуступки прав вимог.
Згідно з інформацією ФГВФО, текст якої має в своєму розпорядженні агентство, 29 грудня 2008 року, між банком і авіакомпанією “Буковина” був укладений договір кредиту, згідно з яким банк відкрив поновлювану кредитну лінію з граничним лімітом заборгованості в розмірі $ 2,667 млн ​​і 1,09 млн грн.
Згідно з додатковою угодою від 4 січня 2012 року, авіакомпанія взяла на себе зобов’язання повертати кредит відповідно до графіка повернення кредиту до 6 листопада 2015 року та сплачувати процентну ставку з 1 січня 2012 року 12% річних при наданні кредиту в доларах США і 20% річних за умови пред’явлення кредиту в національній валюті України.
“Авіакомпанія у зв’язку з укладенням ряду договорів поступки прав вимоги на депозитних і поточних рахунках і подальшим зарахуванням зустрічних однорідних вимог спільно з інсайдерами та пов’язаними особами банку (страхова компанія “Укргазпромполіс”, страхова компанія “Укргазпромполіс-Життя”, Рибчич І.Й., Рибчич М.А.) навмисне намагалися вивести кошти з проблемного банку”, – зазначає ФГВФО
За його даними, зокрема, 19 січня 2015 року, між авіакомпанією “Буковина” та СК “Укргазпромполіс” був укладений договір про відступлення прав вимоги на депозитному рахунку від 19 січня 2015 року, згідно з яким СК передала авіакомпанії право вимоги в сумі $ 34 тис. за договором банківського вкладу.
“Таким чином, авіакомпанія “Буковина” нібито придбала у власність права вимоги на поточні та депозитні рахунки розміщенні в ПАТ “Укргазпромбанк” шляхом укладення ряду договорів поступки”, – йдеться в повідомленні.
Незважаючи на те, що договори про відступлення права вимоги, які нібито були укладені 19 січня – 13 березня 2015 року, повідомлення про зміну кредитора були надіслані банку тільки 19 березня, а 24 березня авіакомпанія направила на адресу банку заяву про зарахування в односторонньому порядку зустрічних однорідних вимог на загальну суму $ 1,425 млн.
“Таким чином, проблемний банк втратив право на отримання $ 1,425 млн у грошовій формі”, – повідомляє ФГВФО.
Він також повідомляє, що угоди щодо поступки прав вимоги до банку і про зарахування зустрічних однорідних вимог здійснені з порушеннями норм чинного законодавства України та мають ознаки шахрайський діянь.
У зв’язку з цим Укргазпромбанк 11 листопада 2015 року звернувся до Генеральної прокуратури України із заявою про вчинення кримінального правопорушення. В даний час кримінальне провадження перебуває на розгляді Дніпровського РУ ГУ МВС України в Києві.
Станом на 10 червня 2015 року прострочені зобов’язання авіакомпанії “Буковина” за кредитним договором склали $ 2,78 млн.
Ситуація, що склалася змусила Укргазпромбанк в червні 2015 року звернутися до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою про стягнення заборгованості з авіакомпанії. Ухвалою цього суду було порушено провадження у справі, а вже 21 липня 2015 року суд прийняв зустрічну позовну заяву авіакомпанії до банку про визнання припиненим зобов’язання в сумі $ 1,425 млн грн в результаті зарахування зустрічних однорідних вимог на таку ж суму. Суд 31 серпня ухвалив рішення, згідно з яким позовні вимоги банку були задоволені лише частково: з авіакомпанії стягнуто $ 1,354 млн і 620,58 тис. грн пені. В задоволенні позову в частині стягнення $ 1,354 млн відмовлено. Однак зустрічний позов авіакомпанії був задоволений, визнані припиненими з 24 березня 2015 року зобов’язання авіакомпанії перед банком по кредиту в сумі $ 1,425 млн.
“Не погоджуючись із зазначеним рішенням місцевого господарського суду, банк оскаржив його в апеляційному порядку, звернувшись до Львівського апеляційного господарського суду зі скаргою, в якій просив рішення Госпсуду Чернівецької області скасувати та прийняти нове рішення про задоволення його позовних вимог. Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 23 листопада без належної оцінки доказів і доводів представників банку, апеляційні скарги банку і авіакомпанії не задоволені, рішення Госпсуду Чернівецької області залишено без змін”, – зазначає ФГВФО.
Не погоджуючись з зазначеною постановою, банк в грудні 2015 року звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою.
Укргазпромбанк 7 квітня 2015 року був віднесений до категорії неплатоспроможних у зв’язку із здійсненням ризикової діяльності, а 5 серпня того ж року НБУ погодив придбання компанією Primestar Energy FZE 100% акцій банку. Договір купівлі-продажу акцій підписаний 7 серпня за підсумками проведеного 30 липня відкритого конкурсу серед потенційних інвесторів.
Банк контролювали відомі в Україні сім’ї представників газової галузі Івана Діяка та Іллі Рибчича.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас