Пошуки "мертвих душ": В Україні перевірять усіх одержувачів соціальних виплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пошуки "мертвих душ": В Україні перевірять усіх одержувачів соціальних виплат

Казна та Політика
1392
Кабінет міністрів України на засіданні 18 лютого прийняв останні чотири постанови, необхідні для запуску процесу верифікації (підтвердження достовірності даних) одержувачів соціальних виплат, повідомила прес-служба Міністерства фінансів.
«З ініціативи Міністерства фінансів уряд прийняв постанови, що дозволяють забезпечити справедливість при наданні соціальної допомоги та ефективно боротися з шахрайством», – йдеться в повідомленні.
Прес-служба нагадала, що в грудні 2015 року за ініціативою Мінфіну Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які створюють основу для проведення верифікації всіх одержувачів соціальних виплат і допомоги від держави. Впровадження системи верифікації, розробленої Міністерством фінансів, зажадало створення відповідної нормативної бази.
Кабінет Міністрів 11 лютого поточного року вже прийняв три постанови, які забезпечують підключення Міністерства фінансів України до міжвідомчої інформаційної системи по контролю осіб, транспортних засобів і вантажів, які перетинають державний кордон.
«Постанови, прийняті Кабміном 18 лютого, завершують створення нормативної бази, необхідної для проведення верифікації, і регламентують деякі аспекти верифікації виплат внутрішньо переміщеним особам», – пояснила прес-служба.
Даний крок, як зазначається в повідомленні, дозволить створити аналітико-інформаційну систему електронної верифікації та моніторингу, допоможе виявити шахраїв і «мертві душі» серед одержувачів соціальних виплат, і тим самим допоможе поліпшити адресність соціальної допомоги на користь найбільш нужденних верств населення.
Зараз система працює в пілотному режимі. Міністерство фінансів найближчим часом представить її громадськості.
Нагадаємо, Міністерство фінансів України має намір провести аудит і верифікацію соціальних виплат і їх одержувачів для оптимізації системи соціального захисту та соціального забезпечення громадян.
За словами міністра фінансів Наталії Яресько, перевірка необхідна для виявлення зловживань, «мертвих душ» і невідповідностей критеріям отримання соціальної допомоги.
За оцінками Мінфіну, верифікація дозволить заощадити на витратах держбюджету 5 млрд грн, при цьому соціальна підтримка буде надаватися тільки тим особам, які реально її потребують, для чого міністерство планує перейти на систему адресних виплат соціальної допомоги.
Очолив управління верифікації та моніторингу виплат Міністерства фінансів України банкір Андрій Рязанцев, фінансист з 20-річним стажем, який до цього протягом 7 років очолював правління Idea Bank.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас