Коаліція 2.0: як домовлятимуться у Верховній раді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліція 2.0: як домовлятимуться у Верховній раді

Казна та Політика
903
_ З інтервалом у добу відразу дві фракції в парламенті заявили про вихід зі складу правлячої коаліції. «Батьківщина» і «Самопоміч» дали свою політичну відповідь на скандальні події 16 лютого, коли Рада провалила відставку уряду Арсенія Яценюка. Тепер «під куполом» стартувала нова коаліціада, але у президента Петра Порошенка в активі все ще залишається варіант дострокових парламентських виборів._
Друзі по нещастю
Наступного дня аналогічне рішення ухвалила і партія «Самопоміч». «Ми бачили дуже природне і якісне розв’язання політичної кризи шляхом зміни уряду. На жаль, два дні тому стався цинічний, олігархічний, урядовий переворот. Ми фізично не можемо перебувати з цими людьми і нести відповідальність за їхні корупційні та руйнівні дії. Напевно, ми на сьогодні – єдина державна опозиція в парламенті. Я до останнього голосування був переконаний, що ми змінюємо державу. Коли побачив, що люди виходять із зали і голосів не вистачить, то зрозумів, що цього наразі не сталося», – так пояснив у коментарі Forbes рішення своєї фракції Олег Березюк.
Тепер «Самопоміч» і «Батьківщина» стануть друзями по нещастю, прописавшись в опозиції з протилежного боку від «Опозиційного блоку». У бесіді з Forbes це підтвердив і політолог Олександр Палій. «Самопоміч» і «Батьківщина» йдуть в опозицію і фактично починають займатися критиканством. Це багато в чому відповідає їхній політичній риториці», – вважає експерт.
Зрештою, для цих політичних сил такий формат поведінки був єдино можливим: обидві партії і далі зміцнюють свої рейтинги, тому активно працюватимуть на перспективу дострокових парламентських виборів. Крім того, «Батьківщина» завжди комфортно почувалася саме в опозиції, а лідер «Самопомочі» Андрій Садовий не без президентських амбіцій, тож уже тепер його об’єднанню важливо дистанціюватися від влади. «Єдиними бенефіціарами дострокових виборів могли б стати «Самопоміч», «Батьківщина» й «Опозиційний блок», – перераховує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
Пікантність ситуації полягає в тому, що навіть демарш двох фракцій не є синонімом розпаду правлячої коаліції. Без «Батьківщини» (19 депутатів) і «Самопомочі» (26 депутатів) у «Народного фронту» і БПП в сумі залишається 217 голосів. А це свідчить про те, що їм достатньо заручитися підтримкою лише десятка нардепів для формування нестійкої більшості або домовитися з фракцією «Радикальної партії», яка вже заявила про свою готовність вести переговори.
Свита вирішує все
«Двоє людей відіграли в цьому голосуванні вирішальну роль – [Сергій] Березенко й [Олесь] Довгий, – пояснює Forbes логіку останніх подій джерело в Адміністрації президента, яке побажало не називати його імені. – І головний «сірий кардинал» в оточенні президента сьогодні не Кононенко, як багато хто думає, а саме Березенко. Він відповідає за збір голосів у БПП. У нього близький доступ до президента, вони бачаться досить часто. Довгий теж має доступ до президентського кабінету. Він – довірена особа президента, яка координує голосування поза БПП».
Те, що БПП може піти на альянс із мажоритарниками, підтверджує і Олександр Палій: «Голоси, яких бракує, справді можна добрати за рахунок мажоритарників. Свого часу Конституційний суд визнав, що це законно, тому такий сценарій цілком імовірний».
Нагадаємо, 2010 року, після президентських виборів, саме за рахунок переходу окремих депутатів до складу коаліції (що пізніше в українській політичній термінології назвали «тушкуванням») формував більшість Віктор Янукович. І Конституційний суд своїм рішенням справді визнав це законним, що, проте, тодішні опозиціонери розцінювали як «політичну корупцію».
У будь-якому разі для Адміністрації президента такий сценарій став би можливістю уникнути парламентських виборів і суттєво збільшити політичні м’язи. «БПП важливо дотягнути до осені. Потрібен час для розкрутки сили [Міхеїла] Саакашвілі, і тільки після цього можна йти на вибори. До цього коаліція існуватиме на межі розпаду. По суті, сьогодні вона стала літаком з одним крилом», – пояснює диспозицію президентського табору Вадим Карасьов.
Торг можливий
Після виходу двох фракцій зі складу коаліції у вигідному становищі опинилася «Радикальна партія Олега Ляшка» (РПЛ), яка, незважаючи на критичну щодо уряду риторику, юридично так і не вийшла з коаліції. Більше того, після демаршу політсил Тимошенко і Садового саме Ляшко перехопив ініціативу й активно повернувся в переговорний процес.
Крім того, за даними соціологічної групи «Рейтинг», на початок лютого електоральні симпатії до «Радикальної партії» знизилися до рівня 3%, що навряд чи надихає партію Олега Ляшка на дострокові парламентські вибори.
Інше питання, що для БПП і «Народного фронту» РПЛ – далеко не найнадійніший партнер, який у разі досягнення домовленостей дістане можливість регулярного політичного шантажу.
Спостерігаємо збоку
На запитання Forbes про можливість «Відродження» обговорювати участь у форматі майбутньої коаліції депутат групи Дмитро Святаш відповів максимально виразно: «Відродження» не веде і не планує вести переговори про входження в нову коаліцію. У форматі нинішньої коаліції приєднання до неї нових політсил неможливе, оскільки громадськість це не сприйме. Коаліція має сама розібратися зі своїми членами. Ми можемо тільки спостерігати за цим збоку. Якщо «Відродженню» запропонують увійти в коаліцію, ми скажемо «ні». Що ж до виборів, то ми до них готові».
Загальна ж архітектура майбутньої коаліції тепер залежить від двох аспектів. По-перше, від того, який із варіантів більшості (з РПЛ чи без) оберуть на Банковій. По-друге, від того, наскільки сильну протидію сценарію двох найбільших партій готові надати «Батьківщина» і «Самопоміч», які спільними зусиллями все ж здатні паралізувати роботу Ради VIII скликання і спровокувати дострокові парламентські вибори.
Віталій Філіповський, Дарія Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас