Експерт запевняє, що в найближчі тижні очікується черговий стрибок цін на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт запевняє, що в найближчі тижні очікується черговий стрибок цін на бензин

Особисті фінанси
5226
У найближчі тижні очікується черговий стрибок цін на бензин.
Це пов’язано з тим, що всього за один місяць долар подорожчав майже на три гривні, а 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев пояснює, девальвація гривні на кожні 10 копійок призводить до обгрунтування для підняття цін на бензин на 7 копійок.
Отже, якщо 17 грудня «зелений» (за курсом НБУ) продавали по 24,1 гривні, а 17 лютого – вже по 27 гривень, є підстави для того, щоб бензин подорожчав майже на 2 гривні.
Однак при цьому, за минулий місяць бензин навпаки – подешевшав. Одна з головних причин – зниження вартості нафтопродуктів на світових ринках. Незважаючи на це, як зазначає Рябцев, бензин буде дорожчати, тому що нафтопродукти доводиться купувати за долари, податки платити в євро, а продавати паливо на АЗС – у гривнях.
«Існує досить відоме співвідношення – будь-які десять копійок девальвації гривні при двотижневому усередненні призводять до економічного обгрунтування для підвищення ціни на 7 копійок. Приміром, за два тижні гривня подешевшала на 10 копійок. Після цього з’являються економічні передумови на подорожчання бензину на 7 копійок протягом вже наступних двох тижнів », – розповідає експерт.
Рябцев також пояснює, зараз в Україні «мертвий сезон» – продажу палива скоротилися, а автозаправки в основному заробляють не за рахунок високих цін, а завдяки великій кількості клієнтів. Крім того, частина ринку від сплати податків ухиляються, отже, вони мають можливість отримувати надприбуток і ставити неринкові ціни на бензин.
«Політика полягає в тому, щоб залучити якомога більше споживачів при мінімізації маржі. Всі великі компанії працюють за рахунок обороту. Все-таки, паливо може подорожчати менше, ніж це економічно обгрунтовано. Цілий ряд мереж торгує бензином за цінами нижче собівартості, це означає, що вони просто не платять податки і збори в повному обсязі », – пояснив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея».
У той же час ціна на газ на автозаправках не зміниться, вважає Рябцев.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас