УКБС: Скорочення НБУ терміну для збільшення мінімального капіталу банків веде до банкрутства невеликих фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: Скорочення НБУ терміну для збільшення мінімального капіталу банків веде до банкрутства невеликих фінустанов

Кредит&Депозит
501
Асоціація “Український кредитно-банківський союз” вважає скорочення Національним банком терміну для збільшення мінімального капіталу банків веде до банкрутства невеликих фінустанов.
Про це йдеться в повідомленні УКБС.
“За ширмою термінової докапіталізації банків України ховається очевидний корупційний інтерес регулятора. Адже раптове прийняття нереальних термінів і обсягів збільшення капіталу в умовах занепаду економіки означає остаточне знищення малих і середніх банків і продаж за безцінь їх активів і застави”, – йдеться в ньому.
Експерти УКБС за результатами обговорення наслідків постанови НБУ №58 від 5 лютого прийшли до висновку, що мова йде про перерозподіл власності шляхом зачистки ринку.
В асоціації вважають, що терміново виконати норму про збільшення мінімального розміру капіталу банків в 2,5 рази (з 120 до 300 млн гривень) при потрійному скороченні термінів практично неможливо в сучасних умовах.
Потенційним джерелом коштів для докапіталізації фінустанов є зароблені акціонерами прибутки, отримання яких різко знизилося через падіння ВВП на 10% в 2015 році при зростанні інфляції до 43%.
Крім того, регулятор позбавив банки права на капіталізацію прибутку за 2016 рік, оскільки це можна зробити не раніше липня наступного року, а новий графік вимагає 300 млн гривень капіталу вже в січні 2017 року.
При цьому для підготовки необхідної документації та проходження всіх технічних процедур потрібно 6-9 місяців.
УКБС підкреслює, що замість створення умов для функціонування і розвитку власної банківської системи регулятор цілеспрямовано домагається ліквідації переважної більшості невеликих за розміром капіталу, проте цілком платоспроможних і стійких українських банків, які мають свою ринкову нішу і надають конкурентоспроможні фінпослуги.
Нагадаємо, Національний банк 4 лютого прийняв постанову №58, згідно з якою внесено зміни до графіку приведення банками статутного і регулятивного капіталу до мінімального розміру, передбаченого законодавством.
Згідно з постановою, банки повинні привести капітал до розміру не менше ніж: 120 млн гривень – до 17 червня 2016 року; 300 млн гривень – до 11 січня 2017; 400 млн гривень – до 11 січня 2018; 450 млн гривень – до 11 січня 2019 і 500 млн гривень – до 11 липня 2024 року.
Таким чином, починаючи з 2017 року банки повинні прискорити графік збільшення мінімального капіталу.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас