Цирк поїхав, Кабмін залишився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цирк поїхав, Кабмін залишився

Казна та Політика
758
Після вчорашніх баталій, які розгорнулися навколо відставки Кабміну, сьогодні вранці у Верховній Раді було тихо: ВР не змогла прийняти жодного законопроекту, які стояли на порядку денному. Депутати просто не прийшли, в сесійній залі був відсутній навіть спікер парламенту Володимир Гройсман, його колезі віце-спікеру Андрію Парубію довелося провести засідання, яке пізніше він оголосив закритим. Не прийшли, звичайно, не всі. У залі були присутні трохи більше 100 депутатів, але як відомо для ухвалення рішень необхідно, як мінімум 226 нардепів. Так почався ранок середи, 17 лютого, але вчора ж увечері картина у Верховній Раді виглядала вкрай гостро.
Finance.UA Зібрав думки політиків та експертів про політичну кризу в Кабміні
Президент Петро Порошенко зробив офіційну заяву, в якій закликав піти у відставку генерального прокурора Віктора Шокіна і, безпосередньо, уряд. Але в підсумку Верховна Рада так і не змогла відправити Кабінет міністрів і Арсенія Яценюка “у вільне плавання”. При цьому Рада все ж визнала роботу уряду на чолі з прем’єр-міністром незадовільною.
Ситуація вчора у Верховній Раді виглядала таким чином: “За” відставку проголосували 194 народних депутата з 226 необхідних. Голосніше за всіх “водив хоровод” БПП, який всього-на-всього надав 97 голосів з 136, Народний фронт 0, Воля народу 6, Радикальна партія 15, Самопоміч 25, Відродження 0, Батьківщина 15, позафракційні депутати 28.
Юрій Луценко, глава фракції БПП зазначив, що чинний Кабмін не мав підтримки у Верховній Раді, і тепер уряд вже не зможе проводити і впроваджувати необхідні закони.
Але все ж, якщо вірити словам Луценка, нинішню команду все одно потрібно міняти, і відповідальний за це ніхто інший, як прем’єр-міністр.
Багато в чому, у більшості є підстави вважати, що президент і прем’єр-міністр розіграли спектакль під назвою “Хто хоче стати прем’єром через півроку”.
“Передав прем’єру всі ваші питання та побажання в надії на ті, що “на доріжку “.
Але – ні. Договірні матчі перемогли. Влада знюхалась із Злодійськім блоком і залишила цих ледарів у керма. Ми всією фракцією голосували за відставку урядовців задля створення нового уряду народної довіри. Робіть висновки “, – пише народний депутат, лідер опозиційної фракції Олег Ляшко на своїй сторінці в Facebook.
З боку все виглядає так, немов голосування за відставку уряду відбулося жартома. Більшість депутатів висловили своє щире невдоволення щодо роботи Арсенія Яценюка, але при голосуванні стрималися і залишили голоси “проти” при собі. Можливо, бажають їх притримати до настання наступної сесії, коли спроба відправити Кабмін у відставку знову буде актуальна.
Також найвірогідніше, під сумніви потраплять ряд реформаторських законопроектів, які вже не зможуть видавати під красивою етикеткою боротьби з корупцією. Так глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський висловив розчарування законом про роботу електронної системи подачі і оприлюднення декларацій чиновників. А ще раніше ходом реформ були стурбовані і партнери з МВФ. Можливо, під таким тиском ззовні шанс у реформ на проведення все ж є.
А поки всі залишилися на своїх місцях. Єдине, що змогло б все зрушити з мертвої точки і звільнити Яценюка – підтримка Опозиційного блоку, “Відродження” та “Воля народу”.
Сталося, як сталося. На додачу фракція “Батьківщина” вирішила вийти з коаліції. Ситуація, яка виникла в Україні, є “тіньовою кланово-політичною коаліцією”, вважає лідер фракції Юлія Тимошенко.
Всі залишилися “при своїх”, як то кажуть. Однозначно, що Арсеній Яценюк зараз в кращому світлі. Судячи з його виступу, він-таки знав, як будуть розгортатися події. “При собі” він також залишив своїх міністрів і зберіг робоче місце, до літа його чіпати не будуть. А поки у Верховній Раді два тижні не буде пленарних засідань, чекати новин не буде потреби . Єдине, що може трапиться – внутрішня перебудова міністрів, які раніше були призначені за квотою прем’єра.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас