Газопровід "Північний потік-2" відправить українську ГТС на металобрухт і повинен бути заблокований, - Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газопровід "Північний потік-2" відправить українську ГТС на металобрухт і повинен бути заблокований, - Яценюк

Енергетика
1284
Україна розраховує на блокування Євросоюзом газопроводу “Північний потік-2” як підсилює монополізацію європейського ринку і завдає значної шкоди Україні, Словаччині та Польщі і розраховує залучити інвесторів в українську газотранспортну систему (ГТС), що є найбільш ефективною і надійною для транспортування російського газу в ЄС, заявив прем’єр Арсеній Яценюк.
“Публічно звернувся до наших європейських партнерів, щоб проект “Північний потік-2” був заблокований. Російська мета в наступному – здати на металобрухт українську ГТС …, позбавити Україну, Словаччину та Польщу мільярдних доходів і створити ще одну монополію”, – підкреслив глава уряду, виступаючи зі звітом у Верховній Раді у вівторок.
Він нагадав, що ряд країн ЄС вже виступили з жорсткою критикою цього російського проекту і Єврокомісія вже почала розглядати скарги на нього.
А.Яценюк зазначив, що українська ГТС модернізована і може отримати західних інвесторів.
“Це найкоротший і найдешевший шлях. Ми довели, що Україна – надійний транзитер”, – заявив глава уряду.
Як повідомлялося, Україна в 2015 році збільшила транзит природного газу до Європи і Молдову на 7,9% в порівнянні з 2014 роком – до 67,08 млрд куб. м. У тому числі в Європу транзитом через територію країни в 2015-му поставлено 64,16 млрд куб. м, до Молдови – 2,92 млрд куб. м.
Роком раніше транзит газу через територію України в 2014 році знизився на 27,8% – до 62,2 млрд куб. м.
Проектні потужності української ГТС становлять 288 млрд. куб. м на вході в систему і 178,5 млрд. куб. м – на виході, в тому числі 142,1 млрд. куб. м-в країни Центральної і Західної Європи, Туреччину.
Як повідомлялося, до складу консорціуму Nord Stream-2 увійшли шість учасників: “Газпром”, E.ON, BASF / Wintershall, OMV, Engie, Shell. Проект передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу в рік з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас