Чому американців шокують низькі ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому американців шокують низькі ціни на нафту

Енергетика
2476
Останнє падіння цін на нафту викликає усмішку на обличчях мільйонів американців. Але чи варто посміхатися?
Звичайно, приголомшливе падіння цін на нафту нижче $ 27 за барель здається чудовою подією для споживачів, тому що це призводить до того, що ціна на викачуваний газ стає майже до $ 1 за галон в деяких місцях. І існують думки про те, що це повинно допомогти стимулювати економіку США, оскільки люди почнуть витрачати свої заощадження на газі.
Але дешева нафта також призводить до збитків на світових фондових ринках. Заголовки у фінансових виданнях від початку 2016 р. виглядають просто жахливо. На цьому тлі будь-яка ейфорія з приводу низьких цін на нафту залишається під питанням. І ось чому:
Це може похитнути стан пенсійних рахунків американців: індекс Доу-Джонса різко впав до 1800 пунктів в цьому році, а індекс CNNMoney’s Fear & Greed коливається на небезпечній межі. Американці не зрадіють, коли відкриють пункт 401 (к) виписки свого пенсійного рахунку. Істерика на Уолл-стріт була в значній мірі обумовлена різким падінням цін на нафту. Це призвело до стрімкого падіння прибутків в енергетичному секторі і обвалу вартості акцій таких компаній як Chevron (CVX) і ConocoPhillips (COP).
Нафтові компанії вмирають: енергетичний бум в США був спричинений дороговартісною технологією буріння, розробленою під набагато вищі ціни на нафту і сплаченою з великою кількістю боргів. Тепер ці кредити набагато складніше погасити. Рівень банкрутства в нафтогазовому секторі досяг 379% в минулому році згідно з даними консалтингової фірми Gavin/Solmonese. І як очікується, ще багато інших компаній зіткнуться з фінансовими проблеми в найближчі місяці.
Великі банки готуються до втрат: напруга у фінансовому соціальному секторі ще ніколи не була хорошим знаком. Великі банки США, такі як JPMorgan Chase (JPM) і Wells Fargo (WFC), які допомагали фінансувати енергетичний бум, вже відкладають мільярди на покриття можливих збитків за позиками в нафтовій промисловості. Інвестори стурбовані накопиченням кредитів на енергетичний сектор з боку європейських банків, таких як Deutsche Bank (DB). Високоприбуткові облігації в інвестиційному портфелі також навряд чи втримаються – компанія Standard & Poor’s попередила, що половина всіх викидних облігацій енергетичного сектору знаходиться на межі дефолту.
Поширюються повідомлення про звільнення в нафтовій промисловості: прибутки таких енергетичних гігантів як Chevron і Exxon Mobil впали більш ніж на 50% в середині минулого року. Не дивно, що багато американських нафтових компаній, в тому числі Halliburton (HAL) і ConocoPhillips (COP), різко знизили витрати, щоб протистояти більш низьким доходам. Урядова статистика показує, що в енергетичному секторі було скорочено 130 000 робочих місць в 2015 р. Фактичні втрати робочих місць в секторах, пов’язаних з нафтою, швидше за все будуть зростати.
Дешева нафта може сигналізувати про проблеми в світовій економіці: коли економіка на підйомі, споживається багато нафти – і навпаки. Ось чому Wall Street стурбований тим, що падіння цін на енергоносії передбачає сповільнення темпів розвитку світової економіки більш, ніж очікувалося. Серйозне глобальне уповільнення стане поганою новиною для великих американських компаній, таких як Coca-Cola (KO), McDonald’s (MCD) і Caterpillar (CAT ), які обслуговують клієнтів за кордоном.
Ринки, що розвиваються, також втрачають: різке падіння цін на нафту підвищує ризик повномасштабної кризи серед таких ринків. Багато країн, таких як Бразилія, Венесуела, Колумбія і Росія, виживають за рахунок експорту енергоносіїв. Затяжна рецесія в Бразилії, що триває з 1930 р., погіршилася, а курси валют Росії і Мексики впали до небувалих мінімумів. США має сталі торговельні відносини з багатьма з цих країн і безсумнівно, це також буде ударом по їх економіці.
Більше проблем виникає на Близькому Сході: падіння цін на нафту додає новий елемент до загальної нестабільної ситуації на Близькому Сході. Цього року різко зросла напруженість між основними гравцями ОПЕК – Саудівською Аравією та Іраном, які вже не можуть дати ради у нестабільному регіоні.
В нафтових штатах зростає кількість закриттів підприємств: це має величезний негативний вплив на колись процвітаючі нафтові штати, такі як Техас. В штаті «Самотньої зірки» кількість закритих підприємств сягала 16 % в 2015 році, в той час як в штатах Оклахома і Північна Дакота ці показники також різко зросли.
Енергетичної незалежності США завдано удар: внутрішній видобуток нафти різко зріс за останні роки, в результаті чого США стали менш залежними від енергоносіїв з країн Близького Сходу. Проте, на фоні припинення діяльності деяких нафтових компаній США внутрішнє виробництво за останні місяці сповільнилося. Це саме те, чого хотіла Саудівська Аравія, коли почала реалізацію стратегії прямого виробництва, що підтримує більш низькі ціни, ніж компанії США можуть собі дозволити.
А чи витрачають люди взагалі свої заощадження на газі? Ідея про те, що дешева нафта є позитивним фактором для США залежить від того, чи готові споживачі витрачати гроші, заощадженні на газі. Середня сім’я заощадила на дешевому газі до $ 540 в 2015 р. Тим не менш, ще не відомо, чи це насправді призвело до збільшення витрат на значному рівні. Фактично рівень роздрібних продажів в США трохи знизився в грудні, незважаючи на те, що ціни на газ продовжували знижуватися в кінці минулого року.
Matt Egan, CNNMoney
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас