Збиток "Укрзалізниці" в 2016 році може збільшитися до 6 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збиток "Укрзалізниці" в 2016 році може збільшитися до 6 млн гривень

Фондовий ринок
308
ПАТ “Укрзалізниця” за попередніми неаудованими даними за підсумками 2015 роки отримає близько 1 млрд грн чистого збитку, повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.
В ході засідання транспортного комітету Верховної Ради України в понеділок він зазначив, що до таких показників призвело підвищення амортизації, девальвація гривні, яка обятижила обслуговування боргу, зростання цін на електроенергію, паливно-мастильні матеріали.
Тим часом міністр повідомив, що якщо в 2016 році тарифи на вантажні залізничні перевезення не будуть підвищені, “Укрзалізниця” за підсумками року отримає близько 6 млрд грн чистого збитку, а її капітальні інвестиції складуть всього 3,7 млрд грн.
Як повідомлялося, тарифи на вантажні залізничні перевезення в 2016 році спочатку планувалося підвищити в два етапи: на 30% в цілому – з 1 січня і з 1 липня на 15%.
На початку січня 2016 року “Укрзалізниця” повідомила, що індексація тарифів на вантажні перевезення залізничним транспортом в межах України в 2016 році залежить від рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Міністерства фінансів.
У свою чергу міністр економрозвитку і торгівлі Айварас Абромавічус в кінці січня спірному питанні залізничних тарифів запропонував на найближчий час обмежитися тільки 15% -м підвищенням їх для всіх вантажоперевізників, відклавши подальше підвищення до більш детального аналізу ситуації.
Крім того, асоціації та об’єднання великих промислових підприємств України, що представляють металургійні, хімічні і цементні компанії, направили прем’єр-міністру листа, в якому піддали критиці намір “Укрзалізниці” в черговий раз підвищити тарифи на вантажні залізничні перевезення ще на 15% з березня поточного року , і підтримали ініціативу про введення мораторію на підвищення залізничних тарифів на 2016 рік. У листі нагадується, що попереднє підвищення тарифів на 30% відбулося в лютому 2015 року.
У той же час Пивоварський 10 лютого в ході наради в “Укрзалізниці” повідомив, що тарифи на перевезення вантажів залізничним транспортом будуть підвищені з 1 березня на 15% (на всі види вантажів, крім вугілля) за умови узгодження підвищення усіма зацікавленими відомствами.
В цей же день в ході звіту уряду на засіданні парламентського комітету з економічної політики він відкинув звинувачення залізорудних компаній в тому, що підвищення тарифів на залізничні вантажні перевезення на 15% призведе до збитковості галузі.
“Зараз всі говорять про те, що експортери втрачають. Перепрошую, експортери в яких одиницях продають свою продукцію? – В доларі або в євро. Структура собівартості, в основному, в чому? – В гривні. Тариф залізничний в чому? – В гривні” , – сказав міністр на питання депутата від Опозиційного блоку, екс-юриста СКМ Юрія Воропаєва.
За словами Пивоварського, проведений ним аналіз показує, що збільшення ж / д тарифу на 15% в собівартості продукції деяких промислових підприємств призведе до зміни на 0,3-0,4%, додавши, що українські залізничні тарифи в рази нижчі за тарифи у сусідів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас