Кількість банків в Україні до кінця року різко скоротиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість банків в Україні до кінця року різко скоротиться

Кредит&Депозит
1921
Нацбанк продовжує процес очищення ринку і вимагає, щоб до кінця цього року на ньому не залишилося установ з капіталом менше 300 мільйонів гривень. Вкладникам обіцяють вищу надійність банків.
Зараз на ринку працює 119 банків. За останніми даними Нацбанку на 1 жовтня 2015 року, капітал менше 300 мільйонів гривень мають 76 з них. Банкам, які не зможуть вчасно збільшити свої капітали, загрожує ліквідація. “У теорії докапіталізація покликана підвищити надійність банківської системи, що для громадян – безумовний позитив. На практиці ж низка банків можуть не впоратися з новими вимогами і, якщо вони не зможуть прийти до вирішення по збільшенню капіталу або консолідації в секторі, вони можуть закритися”, – говорить заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко.
Якщо грошей немає
Але банкіри, що вже пройшли через процедуру об`єднання, попереджають, що цей процес непростий. “Ми провели злиття двох банків за один рік. Хоча зазвичай такі процеси більш трудомісткі і це займає 3-5 років. Наші витрати на злиття склали 90 мільйонів гривень”, – говорить голова правління Першого українського міжнародного банку, який об’єднався з банком “Ренесанс Капітал”, Сергій Черненко.
Ще одним варіантом для невеликих банків може стати залучення нового інвестора, у якого достатньо грошей для докапіталізації. Але учасники ринку визнають, що зараз не найкращий час для продажу банків. “У банківському сегменті зараз несприятливий клімат. Він не сприяє збільшенню довіри до системи і залученню інвестицій”,- говорить член наглядової ради Авант-банку, який нещодавно не зміг залучити гроші в інвестора і збанкрутував, Вєніамін Лєбєдєв.
Збільшення надійності
За останні два роки в Україні збанкрутувало вже більше 60 банків. 44 з них були невеликими і їх акціонери не змогли збільшити капітали. В результаті виплата вкладів з цих банків була покладена на державу. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на це в цілому біло витрачено більше 17 мільярдів гривень. Тому вибір банку зараз має дуже важливе значення. “Сьогодні процентна ставка вже не грає вирішальної ролі при виборі банку для розміщення депозиту. Вкладники орієнтуються на такі критерії як надійність і стабільність банку”,- констатує директор департаменту роздрібного бізнесу Ощадбанку Валерія Малахова.
Олена Губар
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас