В Україні можуть залишитися 43 банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть залишитися 43 банки

Кредит&Депозит
4895
Зараз на українському ринку працює 119 банків. За останніми даними Національного банку України станом на 1 жовтня 2015 року, капітал менше 300 млн гривень мають 76 з них. Отже, на вітчизняному ринку можуть залишитися лише 43 фінустанови.
Про це повідомляє DW.
Раніше було передбачено, що всі українські банки повинні збільшити свої капітали до 300 млн гривень до 2020 року. Але минулого тижня НБУ прийняв нову постанову, якою скоротив термін до кінця цього року. “Це дозволить підвищити фінансову стійкість банків і їх здатність протистояти ризикам”, – пояснює свою позицію регулятор.
Банкам, які не зможуть вчасно збільшити свої капітали, загрожує ліквідація. “У теорії докапіталізація покликана підвищити надійність банківської системи, що для громадян – безумовний позитив. На практиці ж ряд банків можуть не впоратися з новими вимогами і, якщо вони не зможуть прийти до вирішення по збільшенню капіталу або консолідації в секторі, то можуть закритися”, – каже заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.
Тому акціонери, які не зможуть самостійно знайти гроші для докапіталізації своїх банків, будуть змушені вирішувати цю проблему іншими способами. “Швидше за все, банки, акціонери яких не можуть наростити капітали, чекають процеси злиття з іншими банками або вихід з ринку”, – говорить директор департаменту інвестиційного обслуговування “ТАСкомбанк” Артем Карелін.
Але банкіри, які вже пройшли через процедуру об’єднання, попереджають, що цей процес непростий. “Ми провели злиття двох банків за один рік. Хоча зазвичай такі процеси більш трудомісткі і це займає три-п’ять років. Наші витрати на злиття склали 90 млн гривень”, – говорить голова правління “Першого українського міжнародного банку”, поєднаного з банком “Ренесанс капітал “, Сергій Черненко.
Ще одним варіантом для невеликих банків може стати залучення нового інвестора, у якого достатньо грошей для докапіталізації. Але учасники ринку визнають, що зараз не найкращий час для продажу банків. “У банківському сегменті зараз несприятливий клімат. Він не сприяє збільшенню довіри до системи та залучення інвестицій”, – говорить член наглядової ради “Авант-банку”, який нещодавно не зміг залучити гроші у інвестора та збанкрутував, Веніамін Лебедєв.
Для українців збільшення капіталів банків означає, що на ринку залишиться менше ненадійних установ. Тобто буде менше шансів втратити в них свої гроші. “Питання надійності, крім очевидного – особистостей акціонерів – в співвідношенні капіталу і активів. Якщо, наприклад, банк отримає збиток, то у нього буде запас міцності, якщо його капітал буде більше. З девальвацією гривні багато банків опинилися в ситуації, коли через переоцінку валюти співвідношення капіталу до активів знизилося, а для частини банків капітал перейшов в негативну область значень і вони були ліквідовані”, – пояснила Репко.
За останні два роки в Україні збанкрутувало вже більше 60 банків, 44 з них були невеликими і їх акціонери не змогли збільшити капітали. В результаті виплата вкладів з цих банків була покладена на державу. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на це в цілому було витрачено понад 17 млрд гривень.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас