ISTIL Group згортає медіаактиви в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ISTIL Group згортає медіаактиви в Україні

Фондовий ринок
808
Британський бізнесмен пакистанського походження, власник ISTIL Group Мохаммад Захур згортає свої активи в телекомунікаційному та медіабізнесі в Україні, “заморозив” проект у готельному бізнесі й негативно оцінює перспективи для інвестування в країну.
Як повідомив бізнесмен в інтерв’ю виданню “Экономические известия”, у 2015 році ISTIL Group продала Рінату Ахметову супутниковий провайдер Xtra TV і закрила продакшн-студію ISTIL Studios. За словами М.Захура, продати студію не було можливості – “купувати нікому”.
“У кожної компанії є певний бюджет на утримання проектів, але якщо вони збиткові, немає сенсу в їхній штучній підтримці. Тому медіапроекти ми згортаємо – не бачимо в цій сфері найменших перспектив. Звісно, наша компанія зазнає збитків, оскільки вкладено масштабні інвестиції. Але утримувати неприбуткові проекти ще безрозсудніше”, – зазначив М.Захур.
Водночас бізнесмен наголосив, що не планує закривати своє англомовне друковане видання Kyiv Post, хоча проект неприбутковий.
“Утримання газети неприбуткове, але це престиж. Раніше ми втрачали майже $100 на місяць, сьогодні збиток становить близько $15-20 тис. Проте ми підтримуватимемо цей англомовний проект. Але купувати нові ЗМІ в Україні не планую”, – зазначив М.Захур.
Крім того, він повідомив про замороження робіт із будівництва київського готелю Renaissance, оскільки виникли складнощі з фінансуванням. Зокрема, ЄБРР відмовив компанії в кредиті, а ще один партнер цього проекту, банк UniCredit покинув ринок України.
“Ситуація в готельному бізнесі патова. Тому ми поки що не запускатимемося. Почекаємо з відкриттям, оскільки втрати від експлуатації більші, ніж від заморожування проекту. У готель уже вкладено понад $55 млн (без урахування вартості його купівлі – $35 млн). Необхідно ще $30 млн”, – зазначив власник ISTIL Group.
Бізнесмен також відзначив непросту ситуацію на ринку нежитлової нерухомості.
“Що стосується наших офісних будівель: раніше оренда становила $20 за кв. м, “Що стосується наших офісних будівель: раніше оренда становила $20 за кв. м, нині – близько $8-10 кв. м. Сьогодні складно утримати клієнта – у Києві чимало вільних офісно-торговельних приміщень. Якщо говорити про офісні центри Rialto, то ми мегазусиллями досягаємо заповнюваної близько 70% (здебільшого наші клієнти – західні компанії)”, – наголосив М.Захур.
Глава ISTIL Group також вважає неперспективним нині повертатися в металургійний бізнес. Він нагадав, що в 2008 році продав свій міні-металургійний завод ISTIL Україна, оскільки передбачав, що ціни на метал впадуть через його надвиробництво в Китаї.
“І я зараз не повернувся би в цей складний бізнес. Якщо сьогодні йти у сферу металургії, слід максимально консолідуватися: скоротити збиткові підприємства, урізати штат працівників”, – вважає бізнесмен.
Він також оприлюднив плани щодо продажу заводу пластмасової продукції “Алеана” в Київській області, попередньо його модернізувавши.
Відповідаючи на запитання про те, які галузі в Україні він вважає перспективними, М.Захур назвав аграрні та IT-проекти. Зокрема, ISTIL Group зацікавився стартапами.
“Намагаємося відкрити фонд для допомоги таким компаніям, хочемо в Києві та Одесі зробити кластер для створення нових робочих місць”, – зазначив бізнесмен.
Говорячи про агропроекти, М.Захур зазначив, що доки не буде закону про приватизацію землі, великі іноземні інвестори в Україну не прийдуть.
“Китай, ОАЕ та інші країни із задоволенням заснували б тут свої компанії, але за умови особистого володіння землею. Орендованими землями можуть зацікавитися лише середні та дрібні бізнес-гравці. Український агробізнес дуже прибутковий. Багато іноземців ним цікавляться і вважають, що за рахунок нових технологій і правильної організації праці можуть збільшити продуктивність наших земель утричі. Але для цього їм потрібні адекватні закони і захист інвестицій”, – наголосив голова ISTIL Group.
Він також додав, що у разі стабілізації ситуації в Україні, його компанія зацікавлена в інвестуванні в агросферу.
“Якщо ситуація в країні буде спокійною, хотів би впровадити в Київській області проект із розведення качок та експорту їх м’яса до ЄС. Він уже економічно обґрунтований. Вважаю його дуже прибутковим, і у нас вже є німецькі партнери”, – повідомив М.Захур.
В цілому, бізнесмен скептично розглядає перспективи приходу інвестицій в Україну.
«На жаль, нинішній український ринок не цікавий не тільки мені, а й іншим інвесторам і бізнесменам. На ньому відсутня купівельна спроможність. А при такому положенні, будь-яка справа приречена на провал. Адже сьогодні у звичайних українських громадян просто немає грошей. За останніх два роки населення зубожіло: доходи впали в три-чотири рази », – зазначив М. Захур.
Мохаммад Захур – засновник і основний власник групи ISTIL (International Steel and Tube Industries Limited).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас