Олег Кузнецов: 5 причин, чому українці масово перевчаються на IT-фахівців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Кузнецов: 5 причин, чому українці масово перевчаються на IT-фахівців

Особисті фінанси
3538
Тренди в виборі спеціалізації на ринку освіти визначаються успішністю галузей і окремо взятих професій. Так, на початку 2000-х в Україні всі здобувачі поголовно вибирали юридичний і економічний профіль освіти. Зараз ситуація змінилася – на перший план виходять технічні спеціальності.
Зокрема, в IT-сфері спостерігається сплеск всіляких курсів з програмування та QA. Потреба в IT-фахівцях на ринку праці зростає з року в рік. Зарплати ІТ-фахівців залишаються одними з найвищих, а потреба в якісних кадрах тільки збільшується, особливо беручи до уваги кадрову еміграцію в цьому секторі. В середньому в рік близько 5% високої кваліфікації залишають країну. У разі погіршення соціально-політичної обстановки і зміни оподаткування галузі – цей показник може значно погіршитися.
Повернемося до причин масової перекваліфікації на IT фахівців в Україні:
1. Підвищується безробіття в країні в зв’язку з кризою
Хвиля переселенців з Криму і Донбасу посилила і без того серйозні проблеми з безробіттям в країні. Відсутність вакантних робочих місць в реальному секторі стимулює людей до пошуку роботи. І у багатьох складається враження, що зростаючий бізнес має перманентну потребу в нових кадрах. У певному сенсі це так і є, однак існує потреба насамперед в досвідчених фахівцях з конкурсом близько 4-6 осіб на одне вакантне місце. Для початкових фахівців дані показники коливаються в районі 20-22 чоловік на місце.
2. Підвищення вартості життя і недостатнє зростання заробітної плати
Зниження темпів економіки, девальвації гривні та інші макроекономічні проблеми призвели до того, що вартість життя значно зросла. Це, в свою чергу, стимулює людей до пошуку більш високоприбуткових професій. Відомо, що IT-фахівці мають велику в порівнянні з іншими галузями зарплату, яка до всього іншого номінована в доларах. Іншими словами, коли-то звичайні 8000 грн (1000 $ за курсом 8), зараз перетворилися в привабливі 24 000 (900 $ за курсом 26,66). Здавалося б, в цьому випадку зарплата залишилася колишньою і становить ті ж 1000 доларів, проте зважаючи на відсутність будь-якої індексації в інших галузях – це виглядає дуже привабливо.
3. Відносна простота входу в галузь
Існує чимало прибуткових професій, однак немає практично жодної, навчання якої могло б зайняти 3-5 місяців при наявності базових знань. Мало того, вартість такого навчання досить доступна, а то і безкоштовна. Пройшовши певний відбір, можна потрапити на навчання в освітні центри найбільших IT компаній України, а це не тільки максимальна практичність отриманих знань, а й висока ймовірність подальшого працевлаштування там же. На ринку велика кількість прикладів, коли гуманітарії стають досить успішними тестувальниками. Необхідно, однак, визнати, що подібні курси не дозволять придбати глибинних знань і високої кваліфікації. Їх можливо отримати, закінчивши профільний ВНЗ, паралельно проходячи актуальні курси, а що ще важливіше, виключно після практичного досвіду в розробці. Статистика показує, що конкурс на junior позиції в кілька разів вище, ніж на senior.
4. Кадровий дефіцит в галузі інформаційних технологій
Щорічно кількість IT-фахівців збільшується в середньому на 20%, при цьому залишається перманентний дефіцит кадрів. Українські ВНЗ випускають близько 16-20 тис. фахівців на рік. Однак, значна частина з них не володіє необхідними навичками, а, отже, не завжди можуть задовольнити вимоги відкритої вакансії. Іншими словами, надлишок juniors дійсно спостерігається, але хороших фахівців не так багато. Ситуація багаторазово погіршується ще й тим, що значна частина опитаних фахівців досягнувши певного рівня, емігрує в пошуках більш високооплачуваної роботи і кращих умов життя в Європі, формуючи тим самим дефіцит senior фахівців в Україні.
5. Захопливість галузі для технологічної молоді
Значущим чинником також є щире бажання змінити нецікаву роботу на користь активнішої, творчої, цікавої і сучасної. Все більше я чую саме таких історій.
Як би там не було, я дуже радий, що в Україні розвивається IT індустрія. Особисто я бачу в цьому значно більший потенціал для розвитку України, ніж в агрогосподарстві. Агросектор важливий, проте в Україні він передбачає сировинну модель. IT в противагу має значно більшу додану вартість і Україна вже досягла успіху в цій галузі на світовому ринку.
Додатковий аргумент на користь цього – рейтинг найдорожчих компаній, перші чотири позиції займають представники технологічної галузі: Apple, Alphabet (Google), Microsoft і Facebook, а не добувачі вуглеводнів або металурги. Упевнений, що саме ці компанії перевищать заповітний поріг капіталізації в трильйон доларів. Так що ми на вірному шляху!
Олег Кузнецов, Партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас