ОПЕК нарощує видобуток нафти, МЕА не вірить в скоординоване зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК нарощує видобуток нафти, МЕА не вірить в скоординоване зниження

Енергетика
571
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує збільшення надлишку нафти на світовому ринку в першому кварталі 2016 року у тлі зростання видобутку в Ірані, Іраку та Саудівській Аравії, повідомляє Bloomberg з посиланням на щомісячний огляд агентства.
За оцінкою МЕА, пропозиція нафти в першому півріччі може перевищити попит на 1,75 млн барелів на добу. Якщо ці оцінки підтвердяться, відчутне підвищення нафтових котирувань не представляється можливим, відзначає МЕА. “Ринок як і раніше купається в нафті, ризики зниження ціни ростуть”, – йдеться в огляді.
Попередній прогноз в 1,5 млн б/д “зайвої” нафти передбачав стабільний видобуток всередині ОПЕК. Однак картель в січні збільшив виробництво сировини на 280 тис. б/д – до 32,63 млн б/д. Це на 900 тис. б /д більше, ніж прогнозований попит на нафту ОПЕК в 2016 році.
Іран в січні збільшив видобуток на 80 тис. б/д – до 2,99 млн б/д на тлі досягнення домовленостей про зняття західних санкцій. Видобуток в Іраку зріс на 50 тис. б/д, в Саудівській Аравії – на 70 тис. б/д.
“Безперервні розмови про те, що можлива угода між ОПЕК і виробниками поза ОПЕК про зниження видобутку здаються спекулятивними. Це справа ОПЕК, чи буде він знижувати видобуток самостійно або разом з іншими виробниками, але ймовірність скоординованого зниження дуже низька”, – йдеться в огляді агентства.
У той же час видобуток за межами ОПЕК впав на 500 тис. б/д у порівнянні з груднем 2015 року. Однак скорочення сланцевого видобутку в США йде набагато повільніше, ніж очікувалося, відзначає МЕА.
МЕА скоригував прогноз світового попиту на нафту в цьому році до 95,58 млн б / д, переглянувши оцінку за 2015 рік. Темпи зростання попиту на нафту в цьому році збережені на рівні 1,2 млн б/д.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас