Робити гроші: 5 фільмів про фінанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робити гроші: 5 фільмів про фінанси

Особисті фінанси
5676
Світом фінансів кінематографісти цікавилися завжди, але частіше як фоном для зовсім інших історій. Наприклад, стрічка «Ділова дівчина» (1988) з Мелані Гріффітс в головній ролі була історією про те, що кмітливість і трохи везіння допоможуть зробити кар’єру і завоювати любов. А фільм «Мені б у небо» (2009) з Джорджем Клуні не стільки показував наслідки кризи 2008-го – хоча і це, звісно, теж – скільки розповідав про те, що таке справжня самотність.
Першим, хто взявся не просто розповісти людські історії, але і пояснити, як влаштований капіталістичний фінансовий світ, став Олівер Стоун – в драмі «Уолл-стріт» (1987 рік). Хоча справжній бум фінансових трилерів стався лише після кризи 2008-го. У 2010-му вийшов сіквел Стоунівського «Уолл-стріт», в 2014-му на цю ж тему висловився Мартін Скорсезе – у «Вовку з Уолл-стріт». Тепер в український прокат вийшла «Гра на пониження» – детектив навпіл з психологічним трилером про те, як іпотечні кредити обрушили економіку США.
П’ять фільмів, які пояснюють, як влаштована фінансова система.
«Помінятися місцями», 1983
Режисер Джон Лендіс
Якось брати Дюк, власники крупної компанії, посперечалися: чи може управляти компанією хто завгодно, наприклад, бездомний бродяга? Перевірити вирішили на практиці: підібрали на вулиці Біллі (Едді Мерфі), переодягнули його, поселили в дорогих апартаментах і призначили директором своєї компанії. А попереднього директора Луїса (Ден Екройд) звільнили, попередньо підставивши. Проте в чистому вигляді експеримент провести не вдалося: Біллі і Луїс об’єдналися, щоб показати братам Дюк, що ставити досліди на людях недобре, а заодно розорити їх.
«Уолл-стріт», 1987
Режисер Олівер Стоун
Біржовий брокер Бад Фокс (Чарлі Шин) мріє багато заробляти і працювати на легендарного Гордона Гекко (Майкл Дуглас). Той відомий своїм цинізмом, чуттям, що ніколи не підводить, і залізною хваткою. Він купує неблагополучні компанії, і замість того щоб рятувати їх – банкрутує. Поки це приносить гроші, доля співробітників його турбує мало. Коли мрія Бада здійснюється, і він потрапляє в команду Гекко, з’ясовується, що йому доведеться піти проти власного батька – профспілкового лідера однієї з тих компаній, якими займається Гекко. Режисер Олівер Стоун виступив ще і співавтором сценарію – і став першим, хто відверто показав: красиве життя ділків з Уолл-стріт – насправді зворотний бік їхніх угод з власною совістю.
«Аферист», 1999
Режисер Джеймс Дірден
Після серії успішних операцій, які Нік Лісон (Еван МакГрегор) провів в індонезійському відділенні британського банку «Берінгз», його відправляють у Сінгапур. І Лісон стає одним з ключових трейдерів банку. На цій позиції він починає прокручувати хитрі махінації, які, зрештою, призводять банк до банкрутства, а Лісона – у в’язницю. Фільм заснований на реальних подіях – і на мемуарах самого Лісона.
«Уолл-стріт: гроші не сплять», 2010
Режисер Олівер Стоун
У 2001 році Гордон Гекко (Майкл Дуглас) вийшов з в’язниці після восьми років ув’язнення. До 2008-го він встиг написати книгу, і тепер може на пальцях пояснити, в чому причина світової фінансової кризи. Слухати його погоджується Джейкоб (Шайа Лабаф) – трейдер з Уолл-стріт і бойфренд дочки Гекко Уінні (Кері Малліган). У Гордона з нею натягнуті стосунки, і при посередництві Джейкоба він хоче їх налагодити. Ну, і заодно заробити – хватка і чуття фінансового ділка нікуди не поділися.
«Межа ризику», 2011
Режисер Джей Сі Чендор
У великому інвестиційному банку скорочують штат. Звільнений начальник відділу з управління ризиками Ерік Дейл (Стенлі Туччі) передає флешку з незакінченим звітом своєму підлеглому Пітеру Саллівану (Захарій Квінто). Той, вивчаючи звіти, виявляє, що у банку – великі проблеми з цінними паперами за іпотечними кредитами, настільки великі, що ще трохи – і банк збанкрутує. Пітер повідомляє новину всім ключовим співробітникам банку, і ті за 24 години мають вирішити, що робити. У ролях ключових співробітників – виключно зірки, від Кевіна Спейсі і Пола Беттані до Джеремі Айронса і Демі Мур. На рахунку стрічки участь у Берлінському кінофестивалі і номінація на «Оскар». А прообразом банку, про який йдеться у фільмі і назва якого так жодного разу і не з’являється на екрані, послужив Lehman Brothers – з його банкрутства почалася криза 2008-го.
Юлія Купріна
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас