Полетів, але обіцяв повернутися: Економіст оцінив шанси здешевлення долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полетів, але обіцяв повернутися: Економіст оцінив шанси здешевлення долара

Валюта
5338
Політика в Україні дуже впливає на курс долара, адже для девальвації національної валюти зараз немає економічних причин.
Таку думку висловив провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Ярослав Жалило.
За його словами, прогнозувати курс гривні по відношенню до долара зараз дуже важко, адже курсова динаміка знаходиться під тиском безлічі чинників, які взагалі мало прогнозовані.
“Це і динаміка світової економіки, і політичні ризики. Ось зараз Україна починає вступати в чергову фазу політичної кризи, урядової кризи. Це ті речі, які макроекономікою ніяк чи не обгрунтовуються. Якщо ж говорити про макроекономічні фактори, то сьогодні є всі умови для стабілізації курсу . Всі коливання мають більше ситуативний і спекулятивний характер. Але вплив цих не макроекономічних показників може бути довгим і тривалим “, – зазначив експерт.
Як підкреслив Ярослав Жалило, з огляду на ці факти відбувається повільна девальвація гривні, причому в режимі стрибків.
“Існує тривалий девальваційний тренд. Тобто середньозважений курс поступово зсувається. Якщо в грудні можна було б говорити про те, що прогноз 24,1 гривні за долар (Державний бюджет передбачає середньорічний курс гривні на рівні 24,1 грн / $. – Ред. ) досить реалістичний, незважаючи на певні коливання, то зараз вже є питання “, – сказав він.
На думку експерта, ймовірність того, що курс гривні трохи зміцниться, існує, але те, що він повернеться на рівень 24 гривень за долар до кінця року – малоймовірно.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас