Чим закінчиться історія Альфа-Груп і Unicredit? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим закінчиться історія Альфа-Груп і Unicredit?

Кредит&Депозит
6203
Вчора ввечері відбулася заключна конференція двох банківських груп, які розбурхали український банківський ринок і створили безпрецедентний новинний привід січня. Головними спікерами зустрічі стали Голова ABHH і Наглядової ради Альфа-Банку Україна, Петро Авен і Мауро Маскио, генеральний менеджер UniCredit Bank.
Практично в один голос вони заявили, що від даної угоди безперечно виграють всі, але на жаль, не у виграші сама країна, яка і без того піддається негативним впливам з боку політичних і економічних сил. Через стрімке падіння економіки України більшість банків почали працювати в збиток, в рази зросла заборгованість по кредитному портфелю і не тільки. Зараз більшість банків готові просто здати ключі від своїх “українських дочок” і покинути банківські терени України. UniCredit Bank став яскравим прикладом такого виходу.
І це незважаючи на позитивну заяву прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, який повідомив з трибуни Верховної Ради, що зростання економіки України відновилося.
“Незважаючи на те, що країна втратила п’яту частину своєї економіки, вперше в четвертому кварталі минулого року отримано економічне зростання”, – сказав він, виступаючи у Верховній Раді на “Годині уряду” в п’ятницю.
На загальне розчарування прем’єр не озвучив конкретних цифр, які б підтверджували його слова. Але можна тільки поглянути на показники Держстату, які вказують, що ВВП України в третьому кварталі 2015 року зменшився на 7,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, а в порівнянні з другим кварталом-2015 року, з урахуванням сезонного фактора, він зріс на 0,5%. У першому кварталі 2015 року падіння економіки склало 17,2%, у другому – 14,6%. Дані показники дуже агресивно позначилися на загальній структурі ведення банківської справи в країні.
Але злиття двох найбільших банків дозволить створити фінансову установу, яка зможе протистояти економічному вилянню на ринку. Звісно, угода UniCredit Bank і Альфа-Груп ще дуже далека до завершення, і зараз вона безпосередньо залежить від рішення Національного банку.
“Угода ще не закрита, вона вимагає затвердження регулятора в Україні, але якщо вона відбудеться, на що ми дуже сподіваємося, то в результаті все Альфа буде власником Укрсоцбанку”, – розповів Петро Авен.
Національний банк уже встиг порадувати новиною про те, що регулятор не має претензій до Альфа-Груп. Глава НБУ Валерія Гонтарєва зазначила: “Альфа володіє банками в Росії, Україні і п’яти країнах Східної Європи. Їх власник – холдинг в Люксембурзі. Не російський банк володіє українською, а у власника Альфа Груп – пана Фрідмана взагалі британське громадянство … або ізраїльське”.
“Цю угоду варто розглядати як результат домовленості між двома великими міжнародними групами, які інвестують в українську економіку, платять податки на території України і створюють робочі місця для українських громадян в українських містах”, – додала Тамара Савощенко, глава правління UniCredit Bank. – “В результаті угоди виграють всі: український ринок отримає більш сильного гравця на банківському ринку, який об’єднає в собі досвід та практики двох дуже сильних фінансових груп, зможе запропонувати своїм клієнтам більш досконалі і різноманітні сервіси, буде інноваційним і технологічно розвинутим”.
Генеральний менеджер UniCredit Bank Мауро Маскіо абсолютно не шкодує, що розлучається з проблемним активом: “В результаті обміну активами між UniCredit і Альфа-Груп український банківський ринок отримає великий і сильний банк, а при поточній ситуації це рівнозначно поняттю “кращий” для клієнта”.
Він підкреслив той факт, що UniCredit Bank вже кілька років тому визначився над переліком тих країн, де італійська група хотіла б посилити свою присутність, а також дещо зменшити акцент роботи в інших країнах.
“Ми повністю покинули Казахстан і країни Балтики. Тут ви бачите схему, при якій ми будемо присутні, але в іншому форматі. І це по-перше через фінансову ситуацію на ринку, через ситуацію на банківському ринку, тому що в принципі в банківській системі світу зараз проблеми з управліннями своїх активів”, – заявив він журналістам.
У Альфа-Груп з’явилася можливість заявити про себе європейським колегам і, більше того, показати, що вони готові впоратися з портфелем поганих кредитів, які Укрсоцбанк “подарує” Альфа-Груп.
“Ми будемо працювати з боржниками більш агресивно. Наші відносини з проблемними позичальниками завжди більш жорсткі, ніж у іноземців. Ми будемо їх роками переслідувати і отримувати більше, – повідомив Петро Авен.
Звичайно така перспектива для UniCredit Bank дуже вигідна, адже якщо угода не відбудеться, холдингу доведеться продовжувати керувати своїм активом на території України.
“Ми будемо продовжувати продукувати ціни для всіх стейкхолдерів, для клієнтів, співробітників, акціонерів для суспільства”, – відповів кореспонденту Finance.UA Мауро Маскіо, генеральний менеджер UniCredit Bank.
А поки таких новин не передбачається, бренд UniCredit буде зберігатися до офіційного узгодження угоди, яке, як відомо, очікується протягом 2016 року. Після цього він буде замінений протягом узгодженого сторонами періоду. Швидше за все, це буде повернення до вже добре відомого на українському ринку бренду Укрсоцбанку.
Як зазначила Тамара Савощенко глава правління “української дочки” UniCredit, такого роду угоди – це нормальний ринковий процес, коли два сильні гравці обмінюються активами. А згідно з даними Національного банку на 01.01.2015 року Укрсоцбанк займав 6-е місце за обсягом активів – 48,258,327 млрд гривень, Альфа банк 9-е місце – 36,693,914 млрд гривень, і після того, коли банки будуть єдиним цілим і не будуть уже існувати, як дві окремі юрособи, загальний обсяг активів складе 84,952,241 млрд гривень, а це значно підніме банк на рівень ближче до Приватбанку, Райффайзен банк Авалю і державного Ощадбанку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас