На скільки продовжить життя Кабміну несподіваний PR-хід Арсенія Яценюка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки продовжить життя Кабміну несподіваний PR-хід Арсенія Яценюка

Казна та Політика
2211
Чи можна за один вечір з уособлення корупції, лідера партії з нульовим рейтингом і командою, яка розбігається на всі боки, змінити свій статус на прогресивного реформатора, який долає опір системи? Прем’єр-міністр України доводить, що це реально.
На екстреному засіданні уряду четверо з п’яти міністрів, які за останні два місяці прийняли рішення покинути Кабмін, відкликали свої заяви про відставку і висловили готовність працювати єдиною командою.
«Після довгої дискусії з колегами я відкликаю свою заяву, за умови, що буде виконано кілька принципів», − сказав міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, назвавши в числі умов своєї роботи на Грушевського справедливі зарплати для держслужбовців і масовий перехід на публічні закупівлі на держпідприємствах.
«Я публічно повідомляю, що відкликаю свою заяву про відставку. Ми готові боротися за майбутнє України, дайте нам цю можливість», − заявив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.
Залишаються в команді прем’єра міністр інформаційної політики України Юрій Стець та міністр агрополітики та продовольства Олексій Павленко. Останній висловив готовність продовжувати реформи, за умови відсутності «деструктивного політичного тиску як партії, фракції, так і окремих депутатів». Олег Березюк, голова фракції Об’єднання «Самопоміч», яка висунула, а потім відкликала аграрного міністра, у відповідь заявив, що «корупція заразлива», і назвав те, що відбувається в Кабміні, «змовою клептократів».
«Уряд не терпітиме політичного тиску і компрометації як партнерів по коаліції, так і інших сил», − підкреслив Яценюк. А втім, вплив «інших сил» у випадку з кабінетом Арсенія Яценюка може бути й позитивним. За кілька годин до позапланового засідання уряду з президентом Петром Порошенком, прем’єром і спікером Володимиром Гройсманом зустрілися посли країн, що входять у G7. Керівництву країни нагадали про «важливість виконання взятих на себе зобов’язань перед МВФ для подальшого отримання коштів», заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.
Посол США в Україні Джеффрі Пайєт назвав цю зустріч безпрецедентною, уточнивши, що нагадав українському істеблішменту рекомендації віце-президента США Джозефа Байдена, серед яких, зокрема, було і «триматися разом».
«Заява Айвараса запустила відцентрові сили», − стверджує Пивоварський.
Представники парламентських фракцій були не в захваті від риторики прем’єра, який прозоро заявив, що провина за провал реформ лежить на парламенті, який блокує ініціативи Кабміну.
«Давайте говорити об’єктивно − це уряд не впорався з тими завданнями, які їм делегували. Зараз потрібне перезавантаження. Давайте не влаштовувати цирк і не грати в подання і відкликання заяв», − заявив політик.
Віктор Бондар, співголова депутатської групи «Партія «Відродження», також зазначає, що за рік складно виділити яскраві реформи, які змусили б шкодувати про втрату технократів. «Давайте подивимося на міністрів − половина з них просиділи спокійно рік, «доїдали» державні кошти, перевели на місцевий бюджет все, що тільки можна. А тепер згадали, що треба якось із цієї ситуації вирулювати, − каже він. − Де реальні кроки, де персональний звіт про виконану роботу за рік? Немає. І сьогодні чиновники намагаються домовитися й відкликати заяви про відставку тільки тому, що розуміють, що стали самі себе топити».
Політолог Володимир Фесенко називає возз’єднання Кабміну «демонстрацією стабілізації» − якщо не українському суспільству, то міжнародним партнерам. «Ситуація розвивається зовсім інакше, ніж була в 2005 році, коли гучний конфлікт президента і прем’єра поклав початок політичній кризі. Але вчорашній негатив гаситься спільними діями, міністри кажуть, що хочуть продовжити роботу − немає повторення старих помилок», − оптимістично підкреслює він.
За словами опитаних Forbes політиків, безвідносно до персони прем’єра Кабмін потребує капітальної реконструкції. У ньому з’являться нові персоналії, перший віце-прем’єр, віце-прем’єр з євроінтеграції. «За великим рахунком, неминуче доведеться міняти прем’єра. Але до відновлення фінансування МВФ цього точно не відбудеться. Ідеального кандидата все одно немає», − погоджується Фесенко.
Він зазначає, що парадоксальним чином демарш Абрамовічувса допоміг Арсенію Яценюку, хоча повинен був додати дивідендів Міхеїлу Саакашвілі. «Можливо, тому міністр економіки і не хоче відкликати свою заяву», − вважає політолог.
Віталій Кравченко, Андрій Леденьов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас