Україні необхідно щорічно інвестувати в енергоефективність $ 2-3 млрд, - Зубко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні необхідно щорічно інвестувати в енергоефективність $ 2-3 млрд, - Зубко

Енергетика
220
Україна щорічно для проведення заходів з енергоефективності необхідно $ 2-3 млрд, заявив віце-прем’єр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
“Ми сьогодні практично оцінюємо щорічний ринок енергоефективності в розмірі від 2 до 3 млрд доларів”, – сказав Г.Зубко.
Він розповів, що, з одного боку, влада активізує діяльність Фонду енергоефективності для пільгового кредитування енергоефективних проектів, а з іншого – ведуться переговори з міжнародними фінансовими організаціями, які можуть надавати українським банкам кошти для часткової компенсації таких кредитів.
“Укргазбанк, Ощадбанк і Укрексіманк вже видали 1 млрд 200 млн гривень кредитів Але необхідно додаткове залучення коштів, які будуть дешевше, ніж нинішні 22% ставки НБУ”, – сказав Г.Зубко.
Віце-прем’єр також повідомив, що фінансова модель Фонду енергоефективності розроблена спільно з урядом Німеччини і “ЄС висловив своє бажання брати участь у цій програмі”.
Як повідомлялося з посиланням на експерта з питань енергетики та енергоефективності Святослава Павлюка, Україна в минулому році виділила на енергоефективні проекти 342 млн грн, однак половина коштів так і не була освоєна. При цьому на субсидії громадянам держава витратила 25,3 млрд грн, також значні кошти були виділені на субсидії місцевими бюджетами.
“Наша бізнес-модель в ЖКГ полягає в проїдання тих грошей, які ми повинні були витратити на утеплення будинків, що дозволило б скоротити споживання і рахунки за опалення”, – вважає експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас