Спроба номер два. Валютні кредити на іпотеку конвертують у гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спроба номер два. Валютні кредити на іпотеку конвертують у гривню

Кредит&Депозит
1054
Кабінет Міністрів вніс до Верховноі Ради України законопроект щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання житла.
‘‘Ми тексту законопроекту ще не бачили. Сподіваємося, що це наш законопроект, те, що НБУ із НАБУ [Незалежна асоціація банків України] напрацювали і подали до Кабінету міністрів’’, – прокоментувала НВ голова Національного банку України Валерія Гонтарева.
Законопроект розроблений спільними зусиллями банківської спільноти та регулятором був представлений міністром фінансів Наталією Яресько в листопаді 2015 року. Валютні кредити пропонувалося конвертувати у гривню по курсу, який існуватиме на момент укладання нового кредитного договору, і після цього вже йтиметься про часткове списання заборгованості по кредиту.
‘‘Ідея, яку НАБУ разом із комерційними банками і за підтримки НБУ просував – це не допустити подальшого обвалу банківської системи і зберегти соціальну справедливість. Банки готові взяти на себе певну соціальну відповідальність і піти на реструктуризацію валютних кредитів’’, – каже голова ради НАБУ Роман Шпек.
За його словами, валютним позичальникам банки готові реструктуризувати від 25% до 50% кредиту, в залежності від розміру житла (квартири площею до 60 кв. м, будинки – до 120 кв. м). Пільгові категорії громадян (інваліди, учасники АТО, ветерани, багатодітнім сім’ї) можуть претендувати на списання до 80% конвертованого кредиту. А учасникам АТО, які отримали інвалідність та спадкоємцям загиблих в АТО воїнів спишуть 80-100% тіла кредиту.
Ставка кредиту при конвертації буде зафіксована протягом трьох наступних років, із дня реструктуризації, на рівні тієї, за якою надавався кредит в іноземній валюті (в середньому 10% річних). Після того процентну ставку буде підвищено до актуального рівню – визначатиметься Українським індексом ставок за депозитами фізосіб для річних гривневих внесків (20+% річних).
Валютні іпотечні кредити будуть реструктуризовані лише у тому випадку, якщо йдеться про єдине житло, придбане для проживання, а не як частина інвестиційної діяльності.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас