Зоряні війни: що не поділили Абрамавічус і Кононенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зоряні війни: що не поділили Абрамавічус і Кононенко

Казна та Політика
1136
Пристрасті навколо переформатування уряду розпалюються. Сьогодні у відставку подав міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус. Таке рішення він публічно пояснив намаганням втручатися в його роботу з боку першого заступника фракції БПП і друга президента Ігоря Кононенко.
“Як представник політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, останнім часом він (Кононенко, – ред.) зробив дуже багато для того, щоб заблокувати мою роботу і роботу моєї команди. Спочатку підконтрольні Кононенко депутати від БПП розробили постанову про мою відставку і подали її через фракцію “Відродження” у Верховній Раді. За кілька місяців вона зібрала аж 18 голосів”, – сказав Абромавічус.
Після чого повідомив, що Кононенко хотів мати “власного” заступника міністра у Мінекономіки. “Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: “Я хочу стати вашим заступником. Я в команді Кононенко, і моя кандидатура вже погоджена нагорі”. Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також ще одного – на посаду заступника по обороні. На що я відповів: “Я частиною цього дерибану не буду і попросив, щоб мене звільнили з посади”, – сказав міністр.
Кононенко звинувачення Абромавічуса відкидає. “Щодо звинувачення мене – немає жодного документа. Його не було, немає і не буде, бо їх не існує в природі. Це абсолютний антипіар”, – виправдовувався депутат.
РБК-Україна спробував розібратися в причинах конфлікту Абрамовічуса і Кононенко, а також зрозуміти, як він може позначитись на долі уряду.
Гра на випередження
Напруга між Кононенко і Абромавічусом наростала давно. Як згадувалося вище, міністр впевнений – саме Кононенко стоїть за проектом постанови про його відставку, яку ще восени зареєстрував голова депутатської групи “Відродження” Віктор Бондар.
У понеділок, 1 лютого, після засідання фракції БПП Кононенко повідомив РБК-Україна, що його колеги прийняли рішення підняти питання про відставку віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка, голови МВС Арсена Авакова та голови МЕРТ.
За інформацією РБК-Україна питання про відставку глави МЕРТ на засіданні фракції БПП підняв нардеп Юрій Соловей, якого підтримав його колега Юрій Чекіта. Саме він ще восени почав збирати підписи під проектом рішення про відставку Абромавічуса. Сам же Кононенко каже, що незадоволений МЕРТ працює по застосуванню санкцій стосовно російських товарів.
“У міністерстві були і є проблеми, є питання, які не вирішуються. Ключове питання на сьогоднішній день, який турбує український бізнес, це те, що не введені симетричні санкції проти Росії. Росія ввела проти нашої країни санкції, є закон, який проголосований, виконавчий орган, який повинен це зробити, це Міністерство економіки, і воно це не зробило”, – говорить перший заступник голови фракції БПП.
Втім, чітко пояснити, що саме МЕРТ не зробив для того, щоб реалізувати рішення Ради національної безпеки і оборони про введення санкцій щодо російських товарів Кононенко не зміг (Кабмін нещодавно розширив список санкцій проти Росії, – РБК-Україна). Уточнив лише, що санкції сьогодні не працюють.
У свою чергу, Абрамавічус запевняє – насправді Кононенко банально хотів допомогою лояльного йому заступник голови Мерт встановити контроль над деякими державними підприємствами. Зокрема над компанією “Укртрансаміак”.
“Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенко, тиснув на призначення в “Держзовнішінформі”, підприємствах порошкової металургії, Національному агентстві з акредитації України”, – стверджує Абрамавічус.
За його словами, протягом року Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора “Укртрансхімаміаку”. Кононенко називає цю інформацію нісенітницею. Він упевнений звинувачення на його адресу з боку Абромавічуса – спроба зберегти обличчя перед неминучою відставкою з посади.
Мовляв, Абромавічусу простіше піти з посади зі скандалом, ніж після того, як депутати визнають результати його роботи незадовільними. У той же час перший заступник фракції БПП запевняє, мовляв, у нього особисто немає конфлікту з главою МЕРТ. За його словами саме він допоміг Абромавічусу “протягнути” через парламент закон про держзакупівлі. крім того Кононенко запевняє, що підтримував ідею призначення нинішнього керівника МЕРТ віце-прем’єром з питань європейської інтеграції.
Відлуння великої війни
“Бунт технократів”, – так охарактеризував заяву про відставку Абромавічуса співрозмовник РБК-Україна в оточенні глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Він нагадав, що глава МЕРТ вже третій чиновник-вихідець з бізнес-середовища, який за останній час написав заяву про відставку.
У грудні минулого року аналогічно вчинили глава Мінінфраструктури Андрій Пивоварський та в. о. гендиректора дерпідприємства “Укрспирт” Роман Іванюк. Усіх трьох чиновників крім бізнес-минулого об’єднує те, що ініціатором їх призначення на посади був саме Ложкін. Раніше РБК-Україна писало, що вплив глави АП останнім часом істотно зменшилася, а сам він подумує про відставку або переході на роботу в Кабмін.
У той же час Кононенко зараз “набирає обертів”. Відставка Абромавічуса сталася не в останню чергу із-за того, що він перестав відчувати підтримку Порошенка.
Саме Кононенко виступає головним лобістом призначення в уряд першого заступника глави АП Віталія Ковальчука. За словами Кононенка, той розглядається в якості претендента на суміщення посад першого віце-прем’єра – міністра економіки.
Кононенко не приховує, що з Ковальчуком у нього склалися хороші робочі відносини. Мовляв, він по боргу роботи в парламенті займається вирішенням проблем депутатів в округах і за цих питань часто контактує з першим заступником глави АП.
Скандал навколо Абромавічуса може вплинути на шанси Ковальчука працевлаштуватися в уряд. Проти догляду литовця з Кабміну різко виступив посол США Джеффрі Пайетт. Крім того він заявив, що проти відходу з уряду “технократів”. Схожі заяви зробили посли ще цілого ряду європейських країн.
На відміну від “західних партнерів” прем’єр Арсеній Яценюк не поспішає захищати підлеглих, які отримали посади за рекомендацією Ложкіна. Зате він ретельно пручається призначення в Кабмін Ковальчука, до якого у нього особиста неприязнь ще з часів Революції Гідності.
“Прем’єр переконаний, що його першим заступником має бути людина, якій він може довіряти. Щоб не було так, що він поїхав у відрядження, а той у цей час щось “каламутить” за його спиною. Звичайно, ідеальним варіантом для нас у цій посаді був би Олександр Турчинов. Його кандидатура обговорювалася рік тому. Але він сам не захотів цього. Як би то не було – це точно не може бути Ковальчук”, – говорить нардеп близький до Яценюка.
В якості альтернативи Ковальчуку на посаді першого віце-прем’єра може виступити саме Ложкін. У всякому разі, після Нового року його команда дала чіткий посил, що Борис Євгенович може зайняти цю посаду.
Таким чином, заява про відставку Абромавічуса може мати далекосяжні наслідки для всього уряду. Прем’єр дав чітко зрозуміти, що не погодиться на перехід в уряд Ковальчука. У свою чергу співрозмовники РБК-Україна в БПП стверджують – команда президента поставила питання руба – або Ковальчук в Кабміні – або Яценюк не прем’єр. Нібито на Банковій готові навіть до головної загрози Яценюка – виходу його фракції “Народний фронт” з коаліції і запуску перевиборів Ради.
Минулого тижня під час зустрічі з головами парламентських фракцій президент вкотре підтвердив, що проти виборів.
У той же час один з найближчих соратників Порошенко в неофіційній бесіді з РБК-Україна сказав, що глава держави не виключає сценарій проведення перевиборів восени нинішнього року. “Президент вважає, що “Солідарність” зможе перемогти на двох меседжі – безвізовий режим з ЄС і мир на Донбасі”, – сказав співрозмовник РБК-Україна.
Не виключено, що під тиском Заходу президент і прем’єр не підуть на подальшу ескалацію протистояння. Тоді кожна із сторін повинна буде піти на поступки. Зокрема БПП може відмовитися від кандидатури Ковальчука, але зберегти за собою квоту на першого віце-прем’єра, який буде відповідати за “технократичну частина” Кабміну в особі Ложкіна.
З урахуванням того, що президент умовляв Абромавічуса залишитися, все до цього йде.
Максим Каменєв
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас