Чи стане 2016-й роком реформ в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи стане 2016-й роком реформ в економіці

Казна та Політика
718
У 2016 рік Україна увійшла з позитивними очікуваннями. У рейтингу Doing Business країна піднялася з 87 на 83 місце. З офіційним Києвом продовжують співпрацю зовнішні донори і партнери, і перш за все – МВФ. У світовій економіці тенденції свідчать про поступове глобальне зростання.
Згідно з економічним прогнозом Міжнародного валютного фонду, глобальне зростання, яке в 2015 році було оцінено в 3,1%, в 2016 році може скласти 3,4%, і в 2017 – 3,6%. Посилюється і змінюється глобальна роль Азії – в тому числі, про це свідчить входження в ЄБРР Китаю на початку 2016 року, що створює ще одне поле для можливих інвестицій в таку економіку, як українська.
Однак, є й негативні сторони, які пов’язані з гальмуванням реформ у країні. Forbes дізнався, що впливатиме на економіку в 2016 році, і при якому бізнес-кліматі ми б жили, якби в країні пройшли більш радикальні реформи.
Позитивний результат України в рейтингу Doing Business пов’язаний, серед іншого, з покращенням можливостей для реєстрації та початку нового бізнесу. Автори рейтингу оцінили спрощення цих умов аж на 40 пунктів, і за даним показником Київ піднявся з 70 на 30 місце у світі.
Малий і середній бізнес в умовах розпаду промислових потужностей і війни стає головною надією держави. Уряд навіть запропонував найбільшим банкам запустити програму кредитування малого бізнесу. Для цього Кабмін повинен пом’якшити умови щодо резервування під подібні беззаставні кредити для банків. «Наші розрахунки показують, що для створення мільйона робочих місць у цьому секторі малого підприємництва досить дати людям кредитну підтримку в 20 млрд гривень», – розповідав в інтерв’ю Forbes голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет.
Однак, однією активізації МСБ недостатньо, оскільки корупційна, девальваційна й інфляційна складові можуть «з’їсти» всі позитивні результати від підтримки підприємництва. Для цього в країні необхідно реалізувати реформи, про проведення яких говорять десятиліттями.
Без реформ
«Завдання номер один України на 2016 рік – у збереженні політичної стабільності та єдності, і реалізації фундаментальних реформ та економічного відродження», – вважає Ніл Баклі, редактор Financial Times, даючи прогноз щодо розвитку України для щорічного звіту ЄБРР.
Керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко пояснює, що результатом реформ був би візит інвестицій у реальні сектори економіки. «При нівелюванні корупції ми б побачили істотне зростання доходів бюджету, що дозволило б платити населенню більше грошей. Також зниження корупційної складової дозволило б бізнесу легше «дихати», не витрачаючи гроші на корупцію. Я думаю, що люди жили б краще, і країна розвивалася б динамічніше», – розповідає Стеценко.
Чи стане 2016-й роком реформ в економіці
У 2014-2015 році можна було реалізувати чимало реформ. Наприклад – перегляд порядку та розміру нарахування єдиного соціального внеску та загальне зниження податкового навантаження на зарплату для виведення її з тіні. «Можна було провести ефективну зміну порядку адміністрування податку на нерухомість і розкіш. Переглянути функції ряду міністерств і відомств, їх штатного складу, системи оплати праці та кадрового відбору співробітників», – каже генеральний директор «Українського кредитно-рейтингового агентства» Станіслав Дубко.
Він додає, що ще в 2014 році можна було реалізувати законодавче та фактичне забезпечення ключових прав власності та прав кредиторів. До речі, в серпні 2014 року глава Національного банку України Валерія Гонтарева обіцяла в найкоротші терміни подати до парламенту відповідні законопроекти. До січня 2016 року проблему так і не було вирішено.
Ефективні суди
«У ході проведення судової реформи парламент уже прийняв низку законів, спрямованих на «очищення» судової влади, а також «профільний» закон «Про забезпечення права на справедливий суд». У тому числі було значно збільшено ставки судового збору. Президент вніс на розгляд парламенту проект змін до Конституції України в частині здійснення правосуддя. На стадії розробки перебувають чергові зміни до процесуального законодавства, а також законопроекти про реформування адвокатури, прокуратури та системи примусового виконання судових рішень», – пояснює Павленко.
Яким став результат цих змін? Підвищені ставки судового збору просто закрили доступ до правосуддя для кількох категорій громадян та бізнесу. «Венеціанська комісія піддала істотній критиці закони з «очищення» влади зокрема у зв’язку з подвійністю їх цілей – боротьба з корупцією і очищення влади від суддів, які співпрацювали з колишнім режимом. Підтвердженням сумнівності законності люстрації може бути приклад успішного відновлення на роботі окремих чиновників», – уточнює Павленко.
Валютне питання
«Визначальним фактором для бізнесу в 2015 році став курс валют. Як у період дестабілізації на початку року, так і в період стабілізації – вже на новому рівні. Це визначило буквально все: бізнес-модель, підхід до планування, вартість», – визнає керівник мережі ресторанів «Сушия» Роман Романчук.
А так зване очищення банківської системи призвело до того, що населення перестало довіряти більшості фінансових установ. І через це, а також побоюючись подальшої девальвації гривні, громадяни практично вилучають ліквідність із банківських рахунків. «Економічний прогноз на 2016 рік – невтішний. Причина – технічна, оскільки зі звітів про доходи вищих посадових осіб видно, що вони особисто зацікавлені у зриві курсу гривні. У 2016 році курс валюти може скласти 10-15 гривень за долар, але для цього потрібно зупинити «дерибан» банківської системи», – каже фінансовий експерт і керівник порталу Zakonoproekt.org.ua Євген Костенко.
Податки
Міжнародні партнери України нагадують про необхідність демонополізації та деолігархізації, а також про проведення приватизаційних процесів. Саме новий етап корпоратизації та приватизації підприємств держсектора може стати ключовою подією 2016 року.
Подальша реформа має пройти у фінансовому секторі – оскільки поки що очищення торкнулося тільки банківських установ, тоді як інші фінансові посередники, такі як страховики, фінкомпанії і т.д., ще тільки готуються до чисток і змін. «У 2016 році повинна пройти реструктуризація фінансового ринку: структурні зміни в банківській системі, включаючи подальше скорочення кількості банків і примусову легалізацію власників, зміна норм регулювання та функцій регулятора на небанківському фінансовому ринку», – зазначає Станіслав Дубко.
Приводити реформи доведеться на тлі економічної нестабільності в країні, а це, звісно ж, чинитиме тиск на інвестиційний клімат, споживчі настрої та ділову активність.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас