Рік розпродажу: найцікавіші об’єкти лютого від ФГВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік розпродажу: найцікавіші об’єкти лютого від ФГВ

Казна та Політика
1508
Упродовж 2014 року ФГВФО вторгував від продажу активів усього 107 млн гривень, а у 2015-му – трохи більше 1,2 млрд гривень. Цьогоріч продажі будуть інтенсивнішими. У 2016-му Фонд планує отримати внаслідок продажу активів не менше 7 млрд гривень. Оптимістичний прогноз вдвічі вищий – 15 млрд гривень.
Раніше продажами займалися уповноважені особи Фонду. Тепер ця функція переходить безпосередньо до ФГВ: з 1 квітня у Фонді має запрацювати консолідований офіс продажів, проте вже з 1 січня розпродаж здійснюється централізовано.
Здебільшого продаватися буде не заставне майно, а права вимоги, які перебували в заставі у НБУ. Це найбільш ліквідні активи, які дісталися Фонду. Балансова вартість таких прав вимоги – приблизно 90 млрд гривень. Але для того щоб переможець торгів зміг отримати право розпорядження заставою, йому доведеться пройти довгий ланцюжок бюрократичних процедур, включаючи судовий розгляд і залучення Виконавчої служби.
Пік продажів, очевидно, припаде на найближчі роки. У 2015 році обвалилися банки, у яких були дуже великі суми рефінансування з якісними заставами: «Дельта», «Надра», «Імекс», «Фінанси і кредит». Вивести застави під рефінансування банків від НБУ було неможливо. У підсумку виводилося само рефінансування, за кредитами якого Фонд заборгував регулятору 52 млрд гривень. На погашення цих кредитів і будуть насамперед спрямовуватися кошти від продажів.
Купити у Фонді можна буде все – від стільця до стадіону. Найлегше придбати об’єкти, вартість яких не перевищує 10 мінімальних заробітних плат. Їх Фонд може продавати без аукціону. Для решти об’єктів аукціон є обов’язковим. Продаж активів перерахованих вище банків можна чекати ближче до ІІІ кварталу 2016 року. Досить цікаві активи інших банків можна буде купити вже в лютому. Деякі з них перебували на балансі банків, отже, для того щоб стати їхнім власником, не доведеться включати у процедуру взаємодії з виконавчою службою.
БГ Банк
Об’єкт продажу: нерухомість, яка була на балансі банку
Ціна: 94 млн гривень (6, 7, 8 поверхи)
Головний офіс банку, який раніше контролював Артем Пшонка, виглядає естетичніше, ніж дім його батька-генпрокурора, але слабо вписується в загальну архітектуру вулиці Олеся Гончара в Києві. Банку належать у будівлі чотири поверхи – 1, 6, 7 і 8. На початку лютого буде виставлено на продаж три останні за 94 млн гривень. Дозволи на продаж першого поверху у Фонду поки немає, його має дати НБУ, який раніше видав рефінансування під заставу цієї нерухомості.
Банк «Форум»
Об’єкт продажу: судно-готель «Баккара»
Ціна: 43 млн гривень
Банк «Форум» належав бізнесменові Вадиму Новинському. Тимчасову адміністрацію було введено в установу здебільшого з політичних мотивів – відповідно, з цього банку не виводили активи. Один із них – плавучий готель, що належав «Форуму», але був у заставі за міжбанківським кредитом. Фонд буде виставляти його на торги в першій половині лютого. У разі відсутності конкурентів купити готель із конференц-залом, бізнес-центром, рестораном можна буде за 43 млн гривень.
Єврогазбанк
Об’єкт продажу: права вимоги за кредитом
Ціна: 73 млн гривень
Свого часу власнику Єврогазбанку Олексію Івченку поради щодо банківського бізнесу давав екс-президент Віктор Ющенко, але це не врятувало банк від ліквідації. У першій половині лютого буде виставлено на продаж права вимоги за кредитом Єврогазбанку, у якому заставою є готель у центрі Києва загальною площею майже 1200 кв. м. Кредит не обслуговується вже понад півтора року. Фонд гарантування вкладів раніше намагався продати об’єкт за 104 млн гривень, однак покупців не знайшов. Тепер права вимоги буде виставлено на продаж за 73 млн гривень.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас