"Потрійний спецрежим ПДВ" є додатковим полем для нарахування податків і штрафів, - УКАБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Потрійний спецрежим ПДВ" є додатковим полем для нарахування податків і штрафів, - УКАБ

Аграрний ринок
483
Сільгоспвиробники заявляють про відсутність методики заповнення податкових декларацій за новою схемою спецрежиму ПДВ, повідомили в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ).
“Раніше була одна податкова спецдекларація з ПДВ, але після внесення змін до Податкового кодексу тепер агропідприємства зобов’язані подавати окремо трьох декларації: по зернових, продукції тваринництва, іншим ссельхозтоварам”, – прокоментував експерт з питань оподаткування УКАБ Тарас Кузьмич.
За його словами, з 1 січня 2016 року сільськогосподарські підприємства залишає собі не всю суму акумульованого ПДВ, а лише певну його частину, яку може використовувати у виробництві сільськогосподарської продукції, решту суми ПДВ перераховує до бюджету.
Частка суми ПДВ, яка залишається в розпорядженні платника, залежить від виду його сільгоспдіяльності: по зернових – 15%, продукції тваринництва – 80%, іншим товарам – 50%.
“Але на практиці у бухгалтерів виникають конкретні проблеми, які наші законодавці не продумали і про які навіть не підозрювали, тому що вони – не практики. 20 лютого агровиробники повинні подати декларацію з ПДВ за січень 2016 за новими правилами. А нові правила чітко не прописують, як заповнити цю декларацію. Проблема – у розподілі вхідного ПДВ між цими трьома видами діяльності “, – додав Т.Кузьміч.
Він уточнив, що з початку року агровиробник купує засоби захисту рослин, паливо, насіння, добрива. Відповідно до внесених змін, аграрій повинен відразу знати, для якого виду сільськогосподарської продукції вони будуть використані. Тому виникає питання: як розподілити податковий кредит з ПДВ в момент закупівлі, можна буде коригувати такий розподіл в момент їх фактичного використання?
За інформацією УКАБ, підприємства турбує той факт, що під час перевірок їм доведеться доводити податковій службі, на які види продукції направлено використання цих коштів, тому що у них різне оподаткування. Це стане причиною донарахувань і штрафів.
Т.Кузьміч вважає, що ГФС і Мінфін повинні прописати чітку інструкцію, як розподіляти цей податковий кредит. У новому порядку заповнення декларації з ПДВ цього немає. Потрібно внести зміни до Податкового кодексу, де прописати цей механізм розподілу, передбачити можливість коригування такого розподілу за фактом використання агропідприємством цих коштів або зовсім зробити одну спецдекларацію з ПДВ, а не три.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас