НКЦПФР затвердила зміни в правила торгівлі цінними паперами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦПФР затвердила зміни в правила торгівлі цінними паперами

Фондовий ринок
985
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни в правила торгівлі цінними паперами.
Про це йдеться в повідомленні регулятора.
НКЦПФР на черговому засіданні 26 січня схвалила зміни в правила здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами.
По-перше, змінами в правила вводиться новий вид договору – “позика цінних паперів”, яким торговцям цінними паперами надані ширші можливості при обслуговуванні клієнтів, зокрема при здійсненні маржинальних операцій.
По-друге, в правилах запроваджено новий термін “підозрілий договір” – договір з цінними паперами на біржовому або позабіржовому ринку, ціна якого для лістингових цінних паперів відрізняється від останнього розрахованого біржового курсу на 20% і більше, а для позалістингових цінних паперів відрізняється від останньої розрахованої ціни закриття торгового дня на 50% і більше.
Згідно з новими правилами, у разі проведення операцій з цінними паперами, за якими в діях клієнта або контрагента виявлено ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку або укладення підозрілого договору, торговець цінними паперами зобов’язаний повідомити про це комісію.
При цьому торговець цінними паперами має право відмовити клієнту у висновку або проведенні операцій з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, зокрема якщо він має підстави вважати, що в діях клієнта або контрагента є ознаки маніпулювання цінами на ринку.
Крім того, в правилах імплементовані норми і директиви Європейського парламенту і Ради про ринки фінансових інструментів.
Також новими правилами торговцю цінними паперами, якому анульовано ліцензію, і його клієнтам надано право укладати договір доручення з іншим торговцем цінними паперами.
Крім цього торговець цінними паперами буде зобов’язаний повідомляти своєму клієнтові про наявність неврегульованого конфлікту інтересів.
Зміни в правила будуть опубліковані на офіційному сайті НКЦПФР, після чого відправлені на узгодження в органи державної влади.
Нагадаємо, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомляє про набуття чинності нової редакції “Порядку формування та ведення державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів”, затвердженої рішенням комісії від 3 грудня 2015 №2030.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас