В.о. глави Мінприроди Курикін звільнений за махінації на тендері щодо "кіотських грошей" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В.о. глави Мінприроди Курикін звільнений за махінації на тендері щодо "кіотських грошей"

Кримінал
782
Виконуючий обов’язки міністра екології та природних ресурсів України Сергій Курикін і керівництво держпідприємства “Українські екологічні інвестиції” звільнені за махінації на тендері з “кіотських грошей”, а відповідну справу передадуть до Національного антикорупційного бюро, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу.
“За результатами розслідування, по-перше, я виношу на уряд рішення про звільнення із займаної посади виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України (Сергія Курикіна – ред.). По-друге, звільнення відповідних посадових осіб, які визначені в акті. Третє – звільнення керівника державного підприємства (“Українські екологічні інвестиції” – ред.)”, – сказав він після оголошення результатів службового розслідування за фактом можливого вчинення злочину за розкрадання 550 млн грн коштів Кіотського протоколу.
А.Яценюк також попросив зняти з акту службового розслідування гриф “для службового користування”. Він заявив, що в середу передасть цей документ у НАБУ і попросив голову бюро Артема Ситника взяти ці матеріали під особистий контроль і відкрити “реальні кримінальні провадження і взяти цих корупціонерів”.
“Ще не допустити того, щоб вони зараз швидко покинули територію України”, – підкреслив прем’єр.
А.Яценюк заявив, що це справжня корупційна справа, в якій “немає політики”.
За його словами, відповідні органи встановили, що компанія “АГРОТЕХБУД”, що що виграла тендер, має всі ознаки фіктивності.
“2 жовтня прямо напередодні тендера компанія швидко змінює засновника і головного бухгалтера. Директором, засновником і головним бухгалтером компанії стає людина з прізвищем Алтунин (Олексій Алтутін – ред.), який за дивним збігом обставин проживає в Донецьку, в зоні АТО”, – сказав прем’єр.
Він вказав, що для участі в тендері на закупівлю енергозберігаючих елементів зовнішнього освітлення було заявлено вісім компаній, шість з яких – реальні компанії, що працюють у сфері освітлення, що вигравали тендери, і дві – абсолютно однакові, фіктивні компанії.
У свою чергу глава Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко, озвучуючи результати службового розслідування, зазначив, що 23 грудня 2015 року посадові особи Мінекології підготували і внесли на розгляд уряду проект постанови, який дозволяв виплату 70% авансу компанії “АГРОТЕХБУД”. “Постанова урядом випущена не була, але Міністерство екології, незважаючи на численні попередження правоохоронців і ознаки можливих порушень, продовжувало її просувати”, – сказав він.
К.Ващенко вказав, що відсутність належного контролю з боку в.о. міністра екології та природних ресурсів С.Курикіна та директора департаменту кліматичної політики міністерства Владислава Вежніна, ігнорування інформацію Національної поліції і подальші їхні дії могли призвести до нанесення збитків державі у розмірі 550 млн грн. Крім того, в діях посадових осіб держпідприємства “Укрекоінвест”, зокрема його директора Олексія Коваля, яким була доручена організація торгів, також спостерігаються ознаки порушення, які повинні бути вивчені правоохоронними органами.
Керівник Нацагентства з питань держслужби повідомив, що 22 січня Головне слідче управління Національної поліції відкрило кримінальне провадження. 25 січня колегія Антимонопольного комітету України прийняла рішення про скасування результатів тендеру.
“Протягом всього часу, коли відбувалися всі ці події, ніяких офіційних переговорів з японською стороною Міністерство екології не проводило, ніякі протоколи або консультації не відбуваються”, – додав К.Ващенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас