Нардепи скасували закон про реструктуризацію валютних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи скасували закон про реструктуризацію валютних кредитів

Кредит&Депозит
4855
Верховна Рада не підтримала вето президента України Петра Порошенка до закону №1558-1, яким передбачена реструктуризація всіх споживчих кредитів, виданих в іноземній валюті, за курсом 5,05 грн/$ 1.
За пропозицію президента проголосували 101 депутат з 226 необхідних.
Депутати також не змогли подолати президентське вето – за подолання президентського вето проголосували 54 депутата. Таким чином, даний закон вважається скасованим.
Як повідомив, парламентський представник глави держави Степан Кубів в ході виступу в Раді, дія цього закону могла негативно відбитися на банківській системі.
“Запропонований законом механізм реструктуризації зобов’язань істотно порушить баланс прав сторін кредитного договору в сторону позичальників, перенісши все навантаження збитків виключно на банківську системи України, може призвести до необхідності невідкладної докапіталізації банківської системи, рефінансування, девальвації національної валюти, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та, як наслідок, збільшення витрат державного бюджету, введе нерівний підхід до позичальників, які вже виплатили за кредитними зобов’язаннями з урахуванням зміни валютного курсу і тим позичальникам, які не мали фінансову можливість виконувати умови кредитних договорів або були несумлінними”, – сказав С.Кубів.
Як повідомлялося, в грудні 2015 року президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону №1558-1 і запропонував відхилити його.
“За даними НБУ, станом на сьогодні фізичним особам – резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму $ 4,28 млрд, … сума всіх іпотечних кредитів становить $2,16 млрд… Конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 грн за $ 1, тобто за курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів завдасть банківській системі збиток на суму більше 76 млрд гривень”, – аргументував глава держави своє рішення, спрямоване Раді.
Відзначимо, закон про реструктуризацію кредитів в іноземній валюті Верховна Рада прийняла 2 липня, після чого ряд народних депутатів закликав президента застосувати до нього право вето.
У свою чергу, Нацбанк України 3 липня заявив, що прийняття даного закону завдасть руйнівної шкоди фінансовій і банківській системі України, поставить під загрозу добробут усіх громадян. “Якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/$1, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн”, – зазначалося на сайті центробанку.
Спікер Володимир Гройсман довго не підписував прийнятий закон, а зробив це після того, як у парламенті був зареєстрований урядовий законопроект про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів з додатковими пільгами для учасників АТО. Зокрема, Кабмін пропонує дозволити фізособам реструктуризувати кредити під покупку єдиного для сім’ї житла зі списанням 25-75% обсягу іпотеки, а для учасників АТО 80-100% іпотеки залишок по яких не перевищував порядку 2,5 млн грн на 1 січня 2015 року і за якими була відсутня прострочена заборгованість станом на 1 січня 2014 року або вона була погашена. Такі кредити становлять близько 20 млрд грн, або близько 40% всього обсягу іпотеки, а запропонований механізм реструктуризації підтримали 19 найбільших українських банків, на які припадає 75% активів банківської системи.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас