Претензії АМКУ до "Газпрому" не вплинуть на транзит газу, - Міненерго РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Претензії АМКУ до "Газпрому" не вплинуть на транзит газу, - Міненерго РФ

Енергетика
195
Рішення Антимонопольного комітету України накласти на “Газпром” штраф у розмірі порядку 3,4 млрд доларів не вплине на транзит російського газу через територію цієї країни.
Про це заявив журналістам заступник голови Міненерго РФ Анатолій Яновський.
“Ніяк не вплине. Контракт повинен виконуватися”, – сказав він.
Російський чиновник заявив, що контракт між “Газпромом” і “Нафтогаз України” на надання послуг з транзиту укладений в рамках правового поля, і всі спірні питання повинні вирішуватися в міжнародному арбітражі.
“У Газпрому” є контракт з “Нафтогазом”. Цей контракт укладений в рамках правового поля. Там є процедура вирішення спору, причому процедура арбітражна. Арбітраж в одній з європейських країн. Відповідно, якщо одна із сторін подасть в арбітраж, то ця справа буде розглядатися в арбітражі”, – сказав Яновський.
Він нагадав, що між “Газпромом” і “Нафтогазом України” вже є один розгляд у Стокгольмському арбітражі з питання ціни на газ. “Це нормальна судова практика”, – підкреслив заступник міністра.
Як повідомлялося, в серпні 2015 року АМКУ звернувся до “Газпрому” з вимогою надати інформацію про контракти з “Нафтогазом України” на постачання газу споживачам України і його транзит через територію країни.
У травні 2015 року АМКУ повідомив “Газпром” про початок розгляду справи про порушення законодавства України про захист економічної конкуренції.
У січні 2016 року АМКУ оштрафував “Газпром” на 85 млрд гривень (3,4 млрд доларів) за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України.
АМКУ встановив, що “Газпром” займає монопольне становище на ринку послуг з транзиту газу і протягом 2009-2015 рр. постійно порушував умови контракту з “Нафтогазом України”.
“Газпром” у повторному коментарі на заяву АМКУ заявив про відсутність повноважень регулятора в питанні регулювання транзиту через Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас