Артем Ковбель: На які зміни, внесені до Податкового кодексу, підприємцям треба звернути увагу в першу чергу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: На які зміни, внесені до Податкового кодексу, підприємцям треба звернути увагу в першу чергу?

Особисті фінанси
2042
Напередодні Нового року, а саме в ніч з 24 на 25 грудня, Верховною Радою України був прийнятий і проголосований Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році”. «За» було віддано 251 голос народного обранця ВРУ.
У переддень прийняття одного із найважливіших документів країни, пристрасті загострилися буквально до небес, в кулуарах ВР шаруділи ніби осіннє листя, адже на кону стояли цілі галузі економіки, перспективи їх розвитку і навіть виживання в 2016 році, який і без того обіцяє бути не нудним.
Отже, які зміни були внесені в новий Податковий кодекс. Хто виграв, хто програв?
Агробізнес. Часткова втрата спеціального режиму ПДВ залежно від виду реалізованої продукції сільгоспвиробників. Трейдери зернових і технічних культур – 15% ПДВ на спецрахунок, 85% в бюджет, виробники молока і великої рогатої худоби – 80% ПДВ на спецрахунок, 20% в бюджет. При реалізації решти сільськогосподарської продукції ПДВ буде сплачуватися в пропорції 50% на 50%. Таким чином, встановлений перехідний період до 2017 року з перспективою 25% -75% і далі можливо з повною відміною спецрежиму ПДВ.
Алкогольна й тютюнова галузь. Ставки акцизного податку на спирт та алкогольні напої зросли на 50%, на пиво і ігристе вино – на 100%.
Мінімальне акцизне податкове зобов’язання для тютюнових виробів збільшується на 40% без підвищення адвалорної ставки.
Паливо. Акциз на паливо підвищився на 13%.
Нерухомість. Встановлена додаткова ставка податку в розмірі 25 000 грн. для квартир площею понад 300 кв. метрів і будинків площею більше 500 кв. метрів
збільшена гранична ставка податку на нерухоме майно з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості (41,34 грн),
Єдиний соціальний внесок. Встановлена Єдина ставка ЄСВ у розмірі 22%, при скасуванні 3,6% раніше утримуваної із зарплати працівників. Також, збільшується максимальна величина бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат, близько 34,45 тис. грн.
Податки на доходи фізосіб, дивіденди. Встановлена єдина базова ставка у розмірі 18% замість двох діючих ставок 15% і 20%. Для оподаткування великих пенсій – 15%. Для дивідендів джерелом, яких є Україна, залишається ставка в розмірі – 5%, доходи з-за кордону – 18%.
Податок на прибуток. Скасування сплати авансових платежів з податку на прибуток. Для підприємств з доходом більше 20 млн. грн на рік від будь-якої діяльності, введений щоквартальний звітний період по подачі податкової декларації на прибуток.
Також, варто відзначити, що закон містить норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн. до 5 млн грн., зі збільшенням ставок з 2% до 3% – для платників ПДВ і з 4% до 5% – для неплатників ПДВ.
Екологічний податок: ставка збільшена до 26,7%.
Радіочастотний ресурс: рентна плата збільшена до 13,35%.
Користування водою і лісовими ресурсами: ставка – 26,5%.
Наскільки деякі з змін будуть ефективними, покаже час, але вже зараз можна сказати з упевненістю що деякі з них стали просто – таки каральним ніж фіскальним, вбиваючи цілі галузі.
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас