Банки Центральної та Східної Європи розвиваються в два рази швидше, ніж Західної — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Центральної та Східної Європи розвиваються в два рази швидше, ніж Західної

Кредит&Депозит
212
Банківський сектор Східної та Центральної Європи зростає в два рази швидше, ніж у Західній Європі. Такі результати дослідження, проведеного аналітиками італійської банківської групи UniCredit, що працює в 13 країнах Східної та Центральної Європи через 3,1 тис. відділень.
На думку експертів, саме в цьому регіоні поліпшилися показники за обсягами кредитування і депозитів, а банки в більшості залишаються прибутковими протягом декількох років. Тим не менше, їм доводиться рахуватися з низькими процентними ставками, тиском фінрегуляторів, геополітичною напруженістю і наслідками міграції.
«У країнах регіону спостерігається більш стійка модель, відповідно до якої локальні вклади залишаються важливим джерелом фінансування», – відзначив керуючий директор UniCredit по Центральній і Східній Європі Карло Вівальді.
За його словами, зростання ВВП в країнах Центральної та Східної Європи в 2015 році варіювався від 0,6% в Сербії до 4,3%, однак у порівнянні з попередніми роками динаміка позитивна. Винятком поки є тільки Росія, яка постраждала від зниження цін на нафту і західних санкцій, а також Україна, на розвиток якої в числі іншого вплинула втрата великих виробництв на сході країни.
Обсяги кредитування найактивніше росли в країнах Центральної Європи, проте більшість банків регіону видають домінуючу частину кредитів у місцевій валюті, що значно знижує ризики невиплати таких позик у майбутньому. Поліпшилася і середнє співвідношення кредитів до депозитів – зі 122% у 2008 році до 101% у минулому році.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас