Квіташвілі розповів, що може стримувати зростання цін на ліки в період підвищеного попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квіташвілі розповів, що може стримувати зростання цін на ліки в період підвищеного попиту

Особисті фінанси
209
Стримувати зростання цін на ліки в період підвищеного попиту може тільки паралельний імпорт, вважає міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.
“Є один спосіб вплинути на ціну ліків – зменшити регуляцію. Все інше призводить тільки до зростання цін. Я давно пропоную ввести принцип паралельного імпорту, щоб у період підвищеного попиту препарати, зареєстровані в країнах з жорсткою регуляторною системою, заходили (в країну – ред.) за спрощеною процедурою. Цей принцип відкриє ринок, захищаючи місцевий ринок, ми ставимо бар’єри для входу”, – сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок, відповідаючи на питання про сезонному підвищенні цін на препарати для лікування і профілактики ГРВІ та грипу.
При цьому А.Квіташвілі зазначив, що в даний час зростання цін на ліки пов’язано, в основному, з девальвацією гривні.
Як повідомлялося з посиланням на компанії. “Бізнес Кредит”, аптечні продажі в Україні протягом 2015 в грошовому вираженні зросли на 18% порівняно з 2014 роком – до 47,144 млрд грн, тоді як в натуральному скоротилися на 18%. Зокрема, роздрібні продажі лікзасобів в грошовому вираженні зросли на 18% – до 38,6 млрд грн, в натуральному – скоротилися на 18%, майже до 818, 595 млн упаковок.
За інформацією Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), в аптеках достатньо противірусних та протигрипозних препаратів. Дефіциту ліків для лікування грипу та ГРВІ немає.
Станом на 19 січня Міністерство охорони здоров’я України підтвердило 51 випадок летального результату, пов’язаного з захворюванням на грип.
З початку сезону захворюваності в країні зареєстровано 2,433 млн випадків грипу та ГРВІ. Таким чином, перехворіло близько 6% населення. 88,384 тис. осіб., які захворіли на грип та ГРВІ, були госпіталізовані (3,6% від захворілих). Більшість звернулися за медичною допомогою – діти (67% захворілих).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас