Американські інженери створили джерело живлення, що працює від тепла людського тіла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські інженери створили джерело живлення, що працює від тепла людського тіла

Технології&Авто
2366
Уявіть світ майбутнього, де вас не переслідує постійно думка «де зарядити смартфон», тому що будь-який невеликий пристрій можна заряджати від себе ж. Термоелектричні матеріали вміють перетворювати коливання температури в електрику, а поверхня людської шкіри тепліше повітря, і її температура постійно трохи змінюється. Цим скористалися інженери з дослідницького центру ASSIST Північної Кароліни. Вони працюють над гнучкими термоелектричними генераторами (TEG), а один із прототипів таких «батарейок» нещодавно підсадили на шкіру людини, повідомляє IEEE Spectrum.
Батарейка являє собою маленький гнучкий стікер площею близько 7 кв. см. Якщо його причепити на шкіру, він здатний виробляти 40-50 мквт на кв. см. Кількість енергії залежить від різниці температури між поверхнею шкіри і повітря. Зазначені 40-50 мквт / кв. см виходять, якщо різниця складає всього три градуси за Цельсієм. Якщо ж додати в систему, наприклад, вітер або протяг (наприклад, ви йдете або здійснюєте пробіжку), генератор буде працювати набагато ефективніше, виробляючи приблизно втричі більше енергії.
Поки що такої «батарейки» не вистачить, щоб від неї працював той же смартфон, але цілком вистачить на роботу пристрою з низькопродуктивним процесором і сенсорами (акселерометр, монітор електрокардіограми, температурні датчики, датчики тиску або гідратації). Це відкриває хороші можливості для гаджетів, пов’язаних зі здоров’ям.
Дослідники також працюють над стандартом Bluetooth, який вимагав би зовсім небагато енергії для роботи. Якщо все вийде, така батарейка зможе передавати дані на ваш смартфон.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас