"Нафтогаз" пригрозив "Газпрому" судом через нові тарифи на транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" пригрозив "Газпрому" судом через нові тарифи на транзит газу

Енергетика
1818
НАК “Нафтогаз України” прагне до кінця січня обговорити з ВАТ “Газпром” нові тарифи за транзит газу у зв’язку з введенням в Україні з 2016 року нового ціноутворення на цю послугу – за принципом “транспортуй або плати” (ship-or-pay).
Про це повідомив глава правління НАК Андрій Коболєв в Брюсселі.
У разі безрезультатності переговорів українська сторона залишає за собою право звернутися до суду.
Коболєв запевнив, що транзит російського газу до Європи через Україну є стабільним, а запаси природного газу в сховищах на 20% вище, ніж були рік тому на цю дату, тоді як внутрішнє споживання скоротилося.
“Ми відчуваємо себе більш комфортно. Ми не бачимо ніякого ризику з нашого боку”, – заявив глава “Нафтогазу.
Коболєв зазначив, що НАК нині купує у тих продавців, які пропонують кращу ціну, а російський газ сьогодні істотно дорожче. Він припустив, що “Нафтогаз” може повернутися до закупівлі російського газу у випадку дуже тривалих сильних морозів, проте в січні цього точно не відбудеться.
Як повідомлялося, “Нафтогаз” наприкінці грудня 2015 запропонував “Газпрому” провести переговори у зв’язку з прийняттям національним регулятором (НКРЕКУ) нових правил ціноутворення на послуги з транспортування газу в країні. Якщо раніше вартість послуг з транспортування природного газу, який проходить транзитом по території України, державою не регулювалася і визначалася лише двостороннім контрактом, то відтепер відповідні тарифи визначаються НКРЕКУ, зазначили в НАК.
Директор з розвитку бізнесу “Нафтогазу” Юрій Вітренко уточнював, що мова йде про підвищення ставок транзиту газу через територію країни, проте офіційно розмір можливого підвищення не оголошуються.
Повноваження щодо встановлення відповідних тарифів НКРЕКУ отримала відповідно до прийнятого навесні 2015 року законом “Про ринок природного газу”, який ввів в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу.
Згідно січневим контрактом “Нафтогазу” і “Газпрому” від 2009 року щодо транзиту газу, ставка тарифу на його транспортування по території України є плаваючою і визначається за формулою, залежною від вартості паливної складової та інфляції в Європі.
У другому кварталі 2015 ставка транзиту природного газу через територію України за контрактом з “Газпромом” становила $ 2,7 за 1 тис. куб. м на 100 км.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас